Počela ovogodišnja kolonija Vlasina

Tradicionalna likovna kolonija Vlasina okupila je ove godine deset eminentnih umetnika iz zemlje i inostranstva, koji će na Vlasinskom jezeru stvarati od 2. do 9. avgusta. Po izboru selektora kolonije Nine Todorović, vizuelne umetnice iz Beograda, učesnici 49. saziva su Rikardo Bononi, Marija Frančeska Lui, Marko Lumini i Rafaele Petrala iz Italije, kao i autori iz Srbije Dragan Vojvodić, Ljiljana Maletin Vojvodić, Nebojša Yamasaki Vukelić, Martina Đorđević, Tijana Savković i Stefana Savić. U fokusu ovogodišnje koloniie je fotografija. Kustos kolonije je istoričar umetnosti Jelena Matić, a gost po pozivu pisac Goran Gocić. 

Likovna kolonija Vlasina, koja se održava gotovo pet decenija u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, a poslednjih godina uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, jedna je od najstarijih kod nas. Zahvaljujući ovoj koloniji Leskovački kulturni centar ima bogat fond umetničkih dela nastalih na Vlasinskom jezeru, trajnoj inspiraciji umetnika. 

I.R.

49. Likovna kolonija Vlasina

Likovna kolonija “Vlasina” na Vlasinskom jezeru, organizovana od 2. do 9. avgusta, okupila je u 49. sazivu umetnike iz Srbije i Italije, a fokusirana je ovoga puta na fotografiju.

U sazivu 49. Likovne kolonije Vlasina, čija je selektorka vizuelna umetnica Nina Todorović iz Beograda, našli su se umetnici iz Italije Rikardo Bononi (Riccardo), Marija Frančeska Lui (Maria Francesca), Marko Lumini (Marco) i Rafaele Petrala (Raffaele Petralla), koji se bave fotografijom, kao i domaći umetnici različitih generacija: Dragan Vojvodić, Ljiljana Maletin VojvodićNebojša Yamasaki VukelićMartina Đorđević, Tijana Savković Stefana Savić.

Gost 49. Vlasine po pozivu je pisac Goran Gocić, a kustoskinja po pozivu je istoričarka umetnosti Jelena Matić.

Svake večeri se, kao i obično, odvijaju prezentacije i razgovori umetnika.

Uvod u 49. izdanje Vlasine bila je izložba učesnika iz prethodne tri godine, otvorena krajem maja u galeriji Leskovačkog kulturnog centra (LKC), koji je i organizator te manifestacije.

Izložbe prethodnih saziva izostale su bile u redovnim terminima zbog pandemije korona virusa, pa su posetioci imali priliku da pogledaju izbor od ukupno 88 umetničkih radova 35 umetnika iz Srbije i inostranstva koji su učestvovali na 46. koloniji “Vlasina” 2019. godine, te na njenom 47. sazivu, održanom onlajn, kao i na 48. sazivu 2021.

Zahvaljujući dugoj tradiciji Likovne kolonije Vlasina, koja spada u red najstarijih u Srbiji, fundus Leskovačkog kulturnog centra obogaćuje se svake godine recentnim umetničkim delima učesnika.

Elektronska izdanja kataloga Likovne kolonije Vlasina dostupna su onlajn: 48. saziv47. saziv46. saziv i 45. saziv

*Foto: arhiva – Nina Todorović

izvor: SEEcult.org