POČEO 20. EGZIT

Sinoć je tradicionalnim vatrometom na Petrovaradinu otvoren 20. Egzit. Posle godinu dana pauze zbog pandemije koronavirusa, jubilarno izdanje festivala održava se na 20 umesto na 40 bina. Organizatori očekuju 40.000 posetilaca dnevno. Do 12. jula nastupiće svetske, regionalne i domaće muzičke zvezde, među njima i Van Gog, Masimo Savić, Marko Nastić, Obojeni program, Rundek i ekipa, Hladno pivo i Lajbah. 

I.R.

POČEO EXIT! Otvorene kapije Petrovaradina i svi su sjajno raspoloženi, a evo šta kažu stranci: „Došli smo iz Francuske, impresivno je!“08.07.2021.

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA

Predstavnici sedam srpskih filmskih festivala od severa do juga, od Palića do Leskovca potpisalo je danas Memorandum o saradnji, koji je prvi korak u osnivanju Asocijacije filmskih festivala Srbije, inicirane od strane Filmskog centra Srbije.

Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija Vrnjačka Banja, Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti Niš, Leskovački internacionalni festival filmske režije, beogradski Festival autorskog filma, Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma, Kragujevac i festival Slika u pokretu postali su danas, potpisivanjem Memoranduma, članovi Asocijacije filmskih festivala Srbije koju je pokrenuo Filmski centar Srbije.

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA

Najveći fanovi formirali su red i pre otvaranja kapija na glavnom festivalskom ulazu. Nekim od njih je ovo prvo izdanje festivala, dok drugi veoma dobro znaju gde su došli i koliko ih zabave čeka narednih dana. Svi su jednako uzbuđeni, jer prvi dan i otvaranje Exita donose posebnu atmosferu.

 

– Ovde sam treći put, došao sam sa dve drugarice iz Slovenije. Jako je vruće ali izdržaćemo, želimo da čujemo Norvešku šumu koji nastupaju prvi, pa smo malo poranili. Naveče čekamo Hladno pivo, a provod na kraju završavamo tradicionalno na Dens areni. Uvek se super provedem kada dođem u Novi Sad, dok za vreme Egzita to bude nešto posebno – rekao je Dino iz Slovenije.

 

Granice, testovi, korona, sve je to uticalo da se ljudi dobro zamisle da li da se upuste u još jednu Exit avanturu. Sa druge strane mladi su željni provoda, više od godinu dana bez društvenog života njima nije ostavilo nikakvu dilemu.

 

– Došli smo iz Francuske, vakcinisani smo, izvadili smo i zeleni sertifikat. Ma svu moguću dokumentaciju. Sve se brzo zavšavalo i nismo nigde dugo čekali, samo je papirologija malo veća. Bio sam nekoliko puta na Exitu, ali osećam da će ovaj biti poseban. Ljudima je dosta zatvaranja, pogotovo mladi, vape za provodom. Lista DJ-jeva ove godine je impresivna, ne znam kako ću izdržati da sve to poslušam, ali potrudiću se – rekao je Feliks.

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA

Večeras, 30 minuta posle ponoći na Glavnoj bini počeće Ceremonija otvaranja Exit festivala, pod nazivom ’’Lets Celebrate Life’’. Uz performans, plesače, specijalne goste i neočekivane scenske i vizuelne sadržaje i zvanično će početi četvorodnevna proslava dve decenije dvostrukog evropskog festivalskog šampiona.

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA

Prvi dan Glavne bine otvoriće u 20 časova Nemi Pesnik, u 21 sat sledi Senidah, u 22 Buč Kesidi, a u 23.15 Hladno pivo. DJ Snake će svoje hitove na Tvrđavi doneti od jedan sat nakon ponoći dok će veliki Roni Size praćen MC Dynamiteom započeti svojevrsni omaž prvim izdanjima Exita od 2:30. Program prve večeri na Main stage-u zaključiće Koven nastupom u četiri sata nakon ponoći.

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA

Obližnja Dance Arena, na krilima moćnog novog razglasa Meyer Sound LEO dočekaće fantastičan niz izvođača, od kojih će oni prvi, Lag u b2b setu sa Insolate početi u 21 sat. Ilija Đoković na programu je od 23 sata, Tijana T pola sata nakon ponoći, a vreme od dva do šest sati zauzeće dve DJ-ice i producentkinje sa samog vrha svetske techno scene – Amelie Lens i Charlotte de Witte. Dvojac Dax J & Kobosil privešće kraju prvi dan na Areni u ranim jutarnjim satima.

 

Na omiljenoj Visa Fusion bini zasviraće Fran Palermo a posetioci čuti i Marka Louisa, Helem Nejse, Sajsi MC i Vojka, dok će program otvoriti nadolazeće snage i pobednik konkursa Play@EXIT Norveška šuma, zatim Šajzerbiterlemon i Instant Karma.

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA

Baza alternativne elektronike, No Sleep Novi Sad bina, počeće jako nastupima Agents Of Time, Patricea Baumela, Eelke Klein, Bokeeja i talentovane mlade Lanne. Gang Beats powered by Noizz bina doneće na Tvrđavu čvrstu trep žurku koju predvode z++ i Numero.

 

Drugi dan festivala

 

Drugog dana Egzit festivala program na Glavnoj bini otvoriće rokeri Nemesis u 20 časova a za njima će od 21 sat nastupiti švedski hevi metal bend Sabaton koji je u Srbiji stekao neverovatnu popularnost nakon objavljivanja pesme ’’Last Dying Breath’’ posvećene majoru Dragutinu Gavriloviću i čuvenoj bici za Beograd 1915. godine na albumu ’’The Last Stand’’ 2016. godine.

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA

Nakon gostiju iz Skandinavije, mikrofon na Glavnoj bini preuzeće domaće snage predvođene bendom Van Gogh u 23.30, a za njima će nastupiti TBC, Topic i Lady Lee.

 

Najveseliju Dance arenu u 21 sat otvoriće Layzie a Runy će nastupiti od 22.30. Didžej pult će u ponoć zauzeti naš čuveni Marko Nastić kao uvertira za Paula Kalkbrannera koji nastupa u dva i nemački tehno duo Pan-Pot koji na binu izlaze u četiri sata nakon ponoći.

 

Fusion stejdž će drugog dana Exita biti u znaku domaćeg panka jer će tamo jedni za drugima nastupiti doajeni srpske pank scene. Legendarni novosadski Atheist Rap zagrmiće sa bine u ponoć, a nakon njih i šabački Goblini koji će sigurno dovesti atmosferu na tvrđavi do samog usijanja.

 

Ljubitelje još žešćeg zvuka na Explosive stejdžu u petak dočekuju Infest, Bombarder, Alitor i Centurion, dok će za dobar provod na No Sleep Novi Sad bini biti zaduženi Katalina, TKNO, Sama’ Abdulhadi i Vladimir Aćić b2b Filip Xavi.

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA

Plaćanje bez gotovine festivalskom karticom

 

Organizatori Exita podsećaju da je kartica za plaćanje zvanično i jedino sredstvo plaćanja za kupovinu pića, hrane i ostalih proizvoda na festivalu. Pri kupovini, dovoljno je prisloniti karticu na obeleženo mesto na aparatu, i iznos pića, hrane ili suvenira će automatski biti umanjen sa kartice. Kartica za plaćanje biće dostupna na svim uplatnim (top-up) mestima na festivalu i u kampu (samo za posetioce koji borave u kampu). Povrat nepotrošenih sredstva moguć je u svakom trenutku na blagajnama koje su zadužene za to i označene sa “refundacija / refund”.

 

Kompleti rasprodati, u prodaji samo jednodnevne ulaznice

 

Kompleti ulaznica za Exit festival su rasprodati. Ograničen kontingent jednodnevnih ulaznica za po cenama od 2.990 dinara za četvrtak, 3.990 dinara za petak, 4.490 dinara za subotu, 3.490 dinara za nedelju nalazi se u prodaji putem zvanične stranice festivala i prodajne mreže Gigs Tix. Za sve posetioce van Novog Sada, Exit je obezbedio odgovarajući broj jednodnevnih ulaznica koje će se prodavati na festivalskim ulazima.

Preuzeto sa sajta: blic.rs