STRINGS U SLICI I REČI 4

Odiseja Vojkana BorisavljevićaUtorak, 23. jul

Promocija knjige Moja odiseja Vojkana Borisavljevića, poznatog kompozitora i dirigenta, održana je 23. jula u Leskovačkom kulturnom centru. Tokom bogate karijere duže od pola veka Borisavljević je komponovao više od pet stotina pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače Lea Martina, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića, Zdravka Čolića i mnoge druge, kao i za film, pozorište i TV serije među kojima su Sivi dom, Vruć vetar, Obraz uz Obraz, Bela lađa, Santa Marija dela salute, Lajanje na zvezde…

U autobiografskom delu Moja odiseja, nastalom povodom nagrade „Darko Kraljić“ koju dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije, Borisavljević uz hronološki zapis svog života i karijere, ispisuje istoriju srpske popularne i primenjene muzike. „Ta muzika, iako pripada popularnim žanrovima, u potpunosti u svakom smislu zadovoljava muzikološke kriterijume da je možemo smatrati vrhunskom umetnošću“, zapaža Aleksandra Paladin, muzikolog i moderator razgovora sa autorom knjige. „Danas kada govorimo o Vojkanu Borisavljeviću pominjemo ga kao jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora upravo u oblasti ovog muzičkog stvaralaštva i bilo da je to muzika pisana za šlagere ili različite medije, to je muzika koja ima profesionalnu i umetničku težinu. O tome koliko je vredna i značajna ne govore samo muzikološke analize, već i publika, a to smo videli i večeras ovde u Leskovcu“, zaključuje Aleksandra Paladin.

Leskovačka publika slušala je sa uživanjem popularne kompozicije Odiseja, A sad adio, Pesnik i gitara i Ljubav je samo reč u interpretaciji Saše Stevanovića uz pratnju polaznika STRINGS-a i maestra Borisavljevića, koji nije krio zadovoljstvo zbog atmosfere na promociji. „Za mene je ovo vrlo značajno i lepo što se na ovakvom festivalu desila promocija moje knjige. I muzičari su jako lepo izveli moje kompozicije. Ima mnogo publike u Srbiji koja želi da čuje nešto drugo od onog što nameću komercijalne radio i televizijske stanice, došlo je do zasićenja tim terorom zvuka, publika sad hoće nešto kvalitetno i drago mi je što ja tome doprinosim“, kazao je Borisavljević.

I.R.

Koncert Tobijasa ŠtosijekaKoncert „Bah pod svećama“ austrijskog violončeliste Tobijasa Štosijeka održan je 23. jula u nestvarnoj atmosferi priređenoj u slavu velikog baroknog kompozitora. Štosijek je oduševio leskovačku publiku besprekornim izvođenjem četiri solo svite za čelo Johana Sebastijana Baha. Ovaj poznati muzičar i pedagog prvi je profesor iz inostranstva na STRINGS-u i ove godine vodio je klasu najtalentovanijih studenata violončela.
Tobijas Štosijek, rođen je u Šverinu u Nemačkoj, studirao je na Muzičkom univerzitetu u Beču u klasi profesora Tobijasa Kune. Pohađao je masterklasove kod čuvenih čelista među kojima su David Geringas, Franc Helmerson i Mstislav Rostropovič. Osvojio je mnogobrojna prestižna priznanja, od kojih izdvajamo prve nagrade na internacionalnim takmičenjima Muzičke omladine u Beogradu, Bramsovom u Portšahu, Čelo takmičenju u Licenu… Držao je solističke koncerte i nastupao na festivalima širom Evrope. Snimio je trajne snimke za ORF, Sender Dresden, Deutschland Radio Berlin, MDR Kultur itd. Od 2003. profesor je na Muzičkom univerzitetu u Gracu. Tobijas Štosijek svira na čelu čuvenog graditelja iz italijanskog grada Kremone Nikola Amatija.