Udruženje filmskih umetnika Srbije dodelilo godišnje nagrade

Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS), već tradicionalno uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, dodelilo je prestižne godišnje nagrade za 2021. godinu, a nagrada za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji dodeljena je istaknutim filmskim umetnicima: Milanu Jeliću, filmskom reditelju i scenaristi, Radoslavu Vladiću, glavnom snimatelju slike i Žarku Dragojeviću, filmskom reditelju, scenaristi, esejisti i teoretičaru filma.

Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2021. godini u kategoriji dugometražnog igranog filma dodeljena je Slobodanu Pešiću za režiju filma „Ne igraj na Engleze”.

Priznanje za filmsko stvaralaštvo u 2021. godini u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma dodeljena je Slobodanu Ivetiću za scenario i režiju filma „Kreka: lovac na snove”.

Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2021. godini u kategoriji animiranog filma dodeljena je Miroslavu Jeliću za scenario i režiju filma „Starac i kutija”, a memorijalna nagrada „Jovan Aćin” za filmsko stvaralaštvo u 2021. godini, pripala je Marku Grbi za scenario i režiju dokumentarnog filma „Rampart”, prenosi Tanjug.

Diploma za doprinos afirmaciji filma dodeljena je Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije.

Komisija za nagrade je radila u sastavu: Predrag Pega Popović, filmski snimatelj, Vera Vlajić, reditelj animiranog filma, Milan Knežević, filmski reditelj, Branislav Milošević, filmski reditelj i Božidar Zečević, filmolog i istoričar filma.

Nagrađenima će priznanja biti uručena u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

(фото Пиксабеј)