Veliki kulturni događaj

Izložba slika Milana Konjovića, jednog od najeminentnijih domaćih slikara prošlog veka, otvorena je 11. marta u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra. Ova reprezentativna izložba iz kolekcije somborske galerije koja nosi ime velikog slikara, naslovljena „Kontinuitet u umetničkom stvaralaštvu Milana Konjovića“, izazvala je veliko interesovanje leskovačke likovne publike. Otvarajući izložbu, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je naglasio da je Leskovački kulturni centar, bastion kulture u našem gradu, uvek na visini zadatka kada leskovačkoj publici treba pružiti kvalitetan sadržaj i srca naših sugrađana oplemeniti umetnošću. „Podrška lokalne samouprave našim institucijama kulture je velika i značajna i to rezultira visokim kvalitetom apsolutno svakog kulturnog dešavanja u Leskovcu. Leskovac se prema izdvajanjima za kulturu nalazi u samom vrhu među lokalnim samoupravama u našoj zemlji. Trudimo se da svake godine povećamo sredstva namenjena ovoj oblasti, zato izdvajanja za kulturu iznose 9,3% od ukupnog budžeta Leskovca za 2022. godinu, a nastojaćemo da u narednim godinama ovaj procenat još više podignemo“, podvukao je gradonačelnik.
Govoreći o životu i delu Milana Konjovića, autor izložbe i kustos somborske galerije Nebojša Vasić je izrazio oduševljenje prisustvom mnogobrojne, uglavnom mlade publike: „Hvala vam što baštinite kulturu i umetnost, jer to je ono što nas određuje kao ljude“. Uglednu somborsku galeriju, koja čuva kulturno blago od velikog značaja i predstavlja ga retrospektivnim i tematskim izložbama u Srbiji,  regionu i evropskim centrima, predstavila je direktorka Milena Rackov Kovačić. Publiku je u ime organizatora pozdravila direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić.  
Milan Konjović (1898-1993) je studirao u Pragu i Beču, usavršavao se u Minhenu, Berlinu i Drezdenu. Zapažen uspeh postigao je u Parizu gde je živeo od 1924. do 1932. godine, a potom se vratio u rodni Sombor. Ostvario je impozantan opus od 6000 radova, među kojima su ulja na platnu, pasteli, akvareli, crteži, grafike, tempere, tapiserije, pozorišne scenografije, skice za kostim, vitraži, mozaici. Izlagao je na više od 300 samostalnih i preko 700 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je član SANU, Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja, među kojima su Orden rada prvog stepena i Orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom. I on, i njegovi preci, odigrali su, kroz vekove, značajnu ulogu u političkom, društvenom i kulturnom životu Sombora, u koji su došli iz Peći još u vreme Velike seobe Srba sa patrijarhom Arsenijem Černojevićem 1690. godine. Najveći slikar vojvođanske ravnice, kako su ga nazivali, izvršio je uticaj na tokove srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka. Njegova dela neprolazne vrednosti i lepote u Galeriji Kulturnog centra do 7. aprila nadahnjivaće ljubitelje slikarstva, stvaraoce i đake umetničkih i drugih škola, koji redovno posećuju vrhunske izložbe u ovoj ustanovi kulture.
Ivana Ristić