„Vlasina“ u Evropskoj prestonici kulture

Izložba „Likovna kolonija Vlasina – Izbor iz Fonda Leskovačkog kulturnog centra“ otvorena je 12. oktobra u Galeriji „Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

Ovo je prvo predstavljanje u Srbiji tradicionalne likovne kolonije koja se bliži poluvekovnom jubileju. Postavka obuhvata značajna dela nastala na Vlasini od osnivanja kolonije do današnjih dana. Zastupljeni su istaknuti umetnici i pedagozi, članovi ULUS-a, nagrađivani u zemlji i inostranstvu.
Među njima su Zoran Furunović, Đuro Radonjić, Velizar Krstić, Ljiljana i Zoran Petrušijević, Nebojša Nikolić, Zoran Jovanović Dobrotin, Jovica Dejanović, Miodrag Zubac, Milan Cmelić, Nevena Teokarović. Tu su i znameniti leskovački slikari Jovan Popović, Gmitar Obradović, Predrag Dimitrijević, Petar Spasić, Slobodan Popović, Zoran Krulj, Ivan Milenković i drugi.

Autor izložbe prof. dr Srđan Marković, istoričar umetnosti, u uvodnom tekstu kataloga konstatuje da ovakav pristup pruža uvid u svu različitost srpske likovne scene, od nove figuracije, preko postekspresionizma, asocijativne apstrakcije, klasičnog pristupa fenomenu slike i njenoj materijalizaciji, do novih koncepata u promišljanju i vizuelizaciji dela.
„Ovom izložbom uspostavljamo saradnju dve i
nstitucije spajajući sever i jug na najbolji mogući način“, naglasio je direktor KCV Nenad Šaponja. Otvarajući izložbu direktorka LKC Sanja Conić je kazala da je za kulturnu scenu Srbije najvažnije povezivanje, umrežavanje, razmena iskustava i onoga što imamo da ponudimo. Izložba dela nastalih na Vlasinskom jezeru biće pred novosadskom publikom do 8. novembra.

I.R.