Završen šesti Festival scenskih minijatura

Dodelom nagrada 28. novembra završen je šesti Festival scenskih minijatura koji je ove godine okupio 20 dramskih i plesnih grupa iz Zaječara, Valjeva, Kraljeva, Požarevca, Kosovske Mitrovice i Leskovca. Žiri u sastavu Robert Takarič, pisac i dramski pedagog, Vesna Đorđević, glumica leskovačkog Narodnog pozorišta i Bratislav Stanisavljević, rukovodilac i koreograf Ansambla narodnih igara i pesama „Abrašević“, Gran pri za stariji uzrast dodelio je Dramskom studiju Centra za kulturu iz Požarevca za seriju minijatura, a njihov reditelj Slobodan Stepić dobio je nagradu za režiju. Ova ustanova nagrađena je i za najbolju mušku ulogu, koja je pripala Stefanu Milojeviću za likove u minijaturama „Džungla“ i „Savana“. Jovana Mitrović dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u minijaturi „Takoj mi zborila baba“ OŠ „Branko Radičević“ iz Brestovca.
Prva nagrada za pozorišnu improvizaciju na zadatu temu dodeljena je Trgovinsko-ugostiteljskoj školi u Leskovcu za minijaturu „Znanjem do zadovoljstva“. Osnovna škola „Nada Purić“ iz Valjeva nagrađena je za scensku adaptaciju minijature „Nagrade“. Nagrada za scensku bravuru pripala je Ani Jovnaš u minijaturi  „Aska i vuk“ Dečjeg centra iz Zaječara. 
Za mlađi uzrast prvu nagradu za predstavu u celini dobio je Dečji vrtić „1001 radost“ iz Leskovca za minijaturu „Kako je veštica postala dobra“. Predškolskoj ustanovi „Danica Jaramaz“ iz Kosovske Mitrovice pripala je prva nagrada za likovnost minijature „Osam vekova kroz nebesko carstvo“. Nagrada za scenografiju dodeljena je OŠ „Bora Stanković“ iz Vučja za minijaturu „Čuvari parka“. U čast nagrađenih izvedena je predstava „Šešir na vidiku“ dramske sekcije leskovačke Škole za tekstil i dizajn.   
 
Tokom trodnevne manifestacije, u okviru pratećeg programa, mališani su se družili sa piscima Brankom Stevanovićem, Robertom Takaričem i Stefanom Tićmijem. Učestvovali su u radionicama za scenski pokret Miodraga Krčmarika, glumca i profesora na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, dok je radionicu ilustracija vodila Biljana Mihajlović, ilustrator i grafički dizajner. član ULUPUDS-a, u čijoj izložbi ilustracija „Sreća“ je uživala publika ovogodišnjeg festivala scenskih minijatura. Manifestaciju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
 
I.R.