13. LIFFE

Trinaesto izdanje LIFFE – Leskovački Internacionalni Festival Filmske Režije ove godine se održava u Leskovcu od 25. do 29. septembra, u organizaciji Лесковачки Културни Центар, a uz podršku Град ЛесковацMinistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije i partnera. Festival će biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, a projekcije će se održavati i uživo i onlajn. 

 

Na svečanoj ceremoniji otvaranja biće uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović“ našem proslavljenom reditelju Goranu Paskaljeviću, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. 

Povodom nagrade Goran Paskaljević je izjavio: „Živojin Pavlović nije bio samo moj prijatelj, već i moj uzor. Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime”.

Foto: Dragana Udovičić