KONCERT GUDAČKOG KVARTETA // STRINGS 2020

KONCERT GUDAČKOG KVARTETA
14. septembar – 20 h
Leskovački kulturni centar

Veliko nam je zadovoljstvo da, umetnički osetljivoj leskovačkoj publici, predstavimo gudački kvartet koji čine, u ovom trenutku, verovatno, najbolji muzičari na svojim instrumentima u Srbiji.

Robert Lakatoš, dobitnik prve nagrade na тakmičenju Pablo de Sarasate u španskom gradu Pamploni 2015. godine, nakon čega je stekao međunarodno priznanje jedan je od muzičara mlađe generacije čije je karijera u povoju ali se već može pohvaliti solo nastupima sa svetskim orkestrima kao što su Simfonijski orkestar iz Navare, Filharmonija iz Malage, RTVE Simfonijski orkestar iz Madrida, Simfonijski orkestri iz Getingena, Montereja, Istanbula, Samit festivala iz Nјujorka, Ljubljane, Filharmonija iz Krakova, Beogradskom filharmonijom, Banjalučkom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Gudačkim orkestrom Ciriškog univerziteta umetnosti i Kameratom Janaček.

Miroslav Pavlović od 1997. godine je koncertmajstor Beogradske filharmonije a od ove godine i orkestra Camerata Academica u Novom Sadu. Sarađivao je sa Zubin Mehtom, Nevil Marinerom, Mihail Jurovskim, Muhai Tangom itd. Nastupao je sa većinom vodećih solista današnjice, među kojima su Vengerov, Rahlin, Miša Majski, Nikolaj Luganski, Vadim Rjepin, Berezovski itd.

Panta Veličković profesor je viole na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu i u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Dugogodišnji je profesor predavač na STRINGS međunarodnom festivalu i letnjoj akademiju muzike gde se nalazi na poziciji Predsednika Umetničkog saveta i člana Izvršnog odbora festivala. Verovatno vodeći profesor viole u Srbiji i regionu. Često muzicira u zemlji i inostranstvu sa vodećim imenima klasične muzike.

Nemanja Stanković srpski je violončelista i doktor umetnosti koji važi za jednog od najupečatljivijih srpskih umetnika mlađe generacije. Bio je vođa grupe violončela Beogradske filharmonije tokom osam sezona (2011 – 2019). Nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, orkestrom Camerata Serbica, Italijanskim omladinskim orkestrom (OGI), Češkim virtuozima, Gudačima sv. Đorđa, Niškim simfonijskim orkestrom, BGO Dušan Skovran, Bitoljskim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom FMU u Beogradu, Kristianstad symfoniker, Norbal.

Foto: Dragana Udovičić