13. Međunarodni festival animacije "ANIMANIMA"

Leskovački kulturni centar je u saradnji sa Domom kulture u Čačku 11. decembra predstavio 13. Međunarodni festival animacije ANIMANIMA revijom nagrađenih filmova. Izbor iz glavnog takmičarskog programa pružio je leskovačkoj publici priliku da uživa u vrhunskom programu animiranih filmova koji predstavljaju deo nove evropske i svetske produkcije.

O Festivalu:

Festival ANIMANIMA ističe afirmaciju umetnosti animacije prezentovanjem ostvarenja autora iz zemlje i iz sveta, nastalih u svim raspoloživim tehnikama animacije u rasponu od klasične do savremene kompjuterske animacije, u formama artističkih, komercijalnih, edukativnih, eksperimentalnih i drugih vidova animiranih filmskih ostvarenja; kao i povezivanje stvaralaca iz oblasti animacije iz celog sveta.

Program:

MOJA GENERACIJA
(My Generation, Ludovik Uplen, Francuska, 2018, 8:04)
Poslednje poglavlje trilogije koju čine i filmovi Logorama i Vreme novca. Deo umetničke saradnje sa Mirwaïsom. Apokaliptični I hipnotički road movie.

SELFIJI
(Selfies, Klaudijus Đentineta, Švajcarska, 2018, 4:00)
U pravom vatrometu digitalnih autoportreta, na stotine njih, sramotni i uznemirujući selfiji su složeni u jedinstvenu kompoziciju kratkog filma.

BEZ GRAVITACIJE
(Sans gravité, Šarlen Pariso, Mod Lemetr-Blanšar, Ludivik Abraham, Francuska, 2018, 7:56)
Austronaut se vraća na Zemlju I pokušava da se ponovo uklopi.

KLINCI
(Kids, Mihael Fraj, Švajcarska, 2019, 9:00)
Kratki animirani film koji istražuje dinamiku grupe. Kako definišemo sebe kada smo svi jednaki?

PAPIR ILI PLASTIKA
(Paper or Plastic, Nata Metluk, SAD, 2019, 7:37)
Imigrant dolazi u državu prvog sveta i pokušava da se prilagodi novoj realnosti, ali ksenofobija i čudna pravila prisiljavaju ga da se vrati. U njegovom odsustvu sve se promenilo, on postaje stranac u sopstvenoj domovini.

USAMLJENA ORBITA
(The Lonely Orbit, Frederik Zigel, Benžamen Morar, Švajcarska, 2019, 9:20)
Usamljeni satelitski tehničar neprestano se dopisuje mobilnim telefonom sa prijateljima. Jedan satelit napušta svoju orbitu izazivajući kolaps svetske mreže…

ISPEGLAJ ME
(Repasse moi, Ivan Rabiozi, Francuska, 2019, 9:45)
Pedro, mladić posvećen sportu, deli život sa daskom za peglanje. U gradu on je uzor i svi mu se dive. Jedne noći, međutim, sve se raspada…

PRELAZAK
(Igor Ćorić, Srbija, 2019, 6:50)
Dečak je ostavljen da umre usred rata i uništenja. Poslednji saplemenici su pod neprijateljskom vatrom rastavljeni na osnovne geometrijske forme. Dečak gradi totem od njihovih ostataka.

ŽURKA
(Fest, Nikita Diakur, Nemačka, 2018, 2:55)
Žurka u bloku u predgrađu. Rejv, roštilj i sladoled. A onda kaskader. Inspirisano Jutjubom i simulirano.