56. oktobarski likovni salon

Најзначајнија годишња изложба ликовних и примењених уметника Јабланичког округа, Октобарски ликовни салон отворен је 30. октобра у Галерији Лесковачког културног центра. Стручни жири у саставу др уметности Нина Тодоровић, историчар уметности Мара Прохаска Марковић и мр уметности Аница Вучетић, од пријављена 83 рада 41 аутора, за овогодишњу изложбу одабрао је 46 дела 34 уметника.

Прва награда 56. Октобарског салона додељена је Александру Спасићу, струковном дизајнеру из Власотинца, за рад „Пејзаж 1,2,3,4“. Ова четири контемплативна пејзажа издвајају се снажним ликовним изразом, интензивним цртачким потезима и израженим сензибилитететом, успостављајући непосредни, јак емотивни однос са посматрачима, каже се у образложењу жирија.

Марија Петковић, магистар сликарства из Лесковца, добила је другу награду за инсталацију „Огледало успомена и сећања“. Жири наводи да нас уметница, кроз двоструки поглед и интимну причу, преко асесоара, огледала и пудријера, уводи у питања личног сећања и колективног памћења у сагледавању суштине женског.

Трећа награда је припала Александру Радичевићу, мастеру сликарства из Власотинца, за уље на платну „Празник светлости“. За ову слику каже се да преплитањем светлости и мрака, аутор експресивним покретима и богатим колоритом гради ониричну атмосферу. 

Награђеним уметницима плакете је уручила Сања Цонић, директор Лесковачког културног центра. Новчани део за прву награду износи 50000, за другу 40000 и за трећу 30000 динара. 

Отварајући 56. Октобарски салон, Бранкица Стаменковић, члан Градског већа, нагласила је да ова традиционална манифестација пружа увид у годишњи пресек ликовног стваралаштва у лесковачком крају. „Посебно је значајна зато што пружа могућност да се уз већ афирмисане ликовне уметнике представе и млади таленти. Радује ме да је овогодишњи Октобарски салон окупио 34 аутора различитих генерација, међу којима има и потпуно нових имена, као и аутора награђених претходних година, међу којима су Јован Спасић, Иван Миленковић, Марија Петковић и многи други. За град Лесковац Октобарски салон има велики значај јер промовише наше уметнике и обогаћује нашу културну понуду“, нагласила је Стаменковић.

Сећања на прва издања Октобарског салона са публиком је поделио редовни учесник манифестације, лесковачки сликар Драгољуб Станковић Чиви.  

Октобарски ликовни салон организује Лесковачки културни центар под покровитељством локалне самоуправе.

Ивана Ристић

ff-font-awesome4 icon-angle-leftff-font-awesome4 icon-angle-right