Vlasta Velisavljević otvorio 6. FAPOR

Познати домаћи глумац Власта Велисављевић, који је током дугогодишње каријере остварио око 350 улога у позоришту, на филму и телевизији, отворио је 1. новембра 6. Фестивал аматерске позоришне режије Хамлетовим говором глумцима. „…

Нека вас учи ваше рођено осећање мере; удесите радњу према речима, а речи према радњи, и старајте се нарочито да никада не прекорачите границе природе. Јер свака таква претереност промаши циљ глуме чији је задатак био и јесте да буде огледало природе: да лепоти покаже њено право лице, а пороку његову сопствену слику!“

„ФАПОР већ шест година негује аматерску позоришну режију, по томе је јединствен у Србији и тиме промовише уметнике, културу и наш град“, рекла је на отварању Александра Стојановић, ПР градоначелника Лесковца. Додала је да локална самоуправа препознаје његов значај и да је зато град Лесковац сваке године покровитељ овог фестивала.

У име организатора публици се обратила директорка Лесковачког културног центра Сања Цонић.

Прве фестивалске вечери изведена је гостујућа представа „Упознај мог тату“ београдског позоришта „Славија“.

У такмичарском програму овогодишњег ФАПОР-а учествују аматерске позоришне трупе из Сремске Митровице, Пожаревца, Јагодине, Лебана и Блаца, по избору селектора Миодрага Динуловића, редитеља и директора Краљевачког позоришта. О фестивалским признањима, међу којима је и главна награда за режију „Драган Димитријевић“, која носи име некадашњег доајена лесковачког Народног позоришта, одлучиваће жири који чине редитељи Исидора Гонцић и Предраг Стојменовић и глумац Иван Јанковић. Округле столове водиће познати редитељ Милорад Милинковић. Фестивал од ове године има и уметничког директора, а та функција поверена је Дејану Тончићу, глумцу Крушевачког позоришта, који је каријеру започео у Нишу, а сада игра у позориштима широм Србије и у популарним телевизијским серијама.

Новина на 6. ФАПОР-у је и гост фестивала – професионално позориште. Ове године то је Крушевачко позориште на чијим даскама су играли, између осталих, легендарни глумци Лјубинка Бобић, Миодраг Петровић Чкаља, Властимир Ђуза Стојиљковић, Ташко Начић и Радмила Савићевић, а представило се изложбом чији је аутор Биљана Остојић, кустос Музеја позоришне уметности у Београду. Изложбу „70 година Крушевачког позоришта 1946 – 2016“, приређену у оквиру пратећег програма фестивала, отворио је директор овог театра Бранислав Недић. 

Пратећи програм, богатији него ранијих година, обухвата и представу и радионице. ФАПОР се завршава 6. новембра доделом награда.

ff-font-awesome4 icon-angle-leftff-font-awesome4 icon-angle-right