Stefan Tajbl pobednik FAPOR-a

Редитељ представе „Низ пругу“ позоришта „Добрица Милутиновић“ из Сремске Митровице Стефан Тајбл добитник је прве награде за режију „Драган Димитријевић“,

 која се састоји од плакете и новчаног износа од 50.000 динара, на 6. Фестивалу аматерске позоришне режије. Лауреат „промишљеном и ефектном употребом редитељских средстава успева да оствари чврст концепт који изоштрава тему самог дела“, наводи се у образложењу жирија који су чинили редитељи Предраг Стојменовић и Исидора Гонцић и глумац Иван Јанковић.

Друга награда за режију припала је Браниславу Недићу за представу „Саб(х)рана дела Виљема Шекспира“ Градског позоришта из Јагодине, а трећа је додељена Душану Благојевићу за режију представе „Све је у реду“ Театра „Гимназијалац“ из Лебана. 

Награду за најбољу главну женску улогу добила је Даница Црнобрња за лик Невене у представи „Низ пругу“, а за најбољу главну мушку улогу награђен је Ненад Петровић, који тумачи Нешу суфлера у јагодинској представи.  Мили Станковић, која игра Силвану у лебанској представи, припала је награда за женску споредну улогу, док је Саша Савић добио награду за мушку споредну улогу за Камија у представи „Буба у уху“ Културног центра Драинац из Блаца.

„Ја се дивим људима који се баве аматерским позориштем, који имају друге професије, животе, породице, а посвећено праве представе, и та искрена љубав коју показују мени је дирљива“, каже Исидора Гонцић. Додаје да је то кључ целог овог фестивала, његова лепота и суштина. „Важно је да постоје фестивали аматерског позоришта зато што они оживљавају потребу за том врстом културних садржаја“, наглашава чланица жирија. 

Редитељ Милорад Милинковић, који је синоћ у препуној Камерној сали Културног центра затворио фестивал са жељом да дуго живи и да нас наџиви, истиче да ФАПОР евидентно расте. „Лепо је видети како се све ово јако добро примило, представе су биле препуне, што је супер, тако да то дебело има смисла што ради ФАПОР“, закључује Милинковић. То потврђује и чињеница да је на затварању фестивала у публици био и хиљадити гледалац ФАПОР-а.  

На завршној вечери фестивала, у част награђених изведена је представа „Ревизор“ Николаја Гогоља у режији Дарка Злопорубовића у којој играју ДрАматери Лесковачког културног центра.

И.Р.

ff-font-awesome4 icon-angle-leftff-font-awesome4 icon-angle-right