Boris Mitić gostovao u Leskovačkom kulturnom centru

Дугометражни документарни филм „Слатко од ништа“ сценаристе и редитеља Бориса Митића, једног од најнаграђиванијих српских документариста, приказан је синоћ у биоскопу Лесковачког културног центра у оквиру програма Дан домаћег филма.

Борис Митић је рођен 1977. године у Лесковцу, дипломирао је масмедиологију у Канади, неколико година је сарађивао са познатим светским медијима, а онда се посветио документарном филму. Предаје персонализовану документаристику у Европи, Америци и Азији. Нјегови претходни филмови „Лепа Дијана“, „Унмик Титаник“, „Довиђења, како сте?“ и ново остварење „Слатко од ништа“ приказани су на 200 светских фестивала, 20 међународних ТВ станица и освојили су 25 награда. 

Филм „Слатко од ништа“, који су током осам година снимала 62 директора фотографије у 70 земаља, светску премијеру је имао прошле године на 70. Филмском фестивалу у швајцарском Локарну, једном од најзначајнијих у Европи, који је посвећен откривању нових талената и трендова, а својевремено је лансирао, између осталих, Джима Джармуша. Убрзо потом је приказан на најпрестижнијем Међународном фестивалу документарног филма ИДФА у Амстердаму у селекцији „Мајстори“. После учешћа на преко 50 фестивала и 10 арт бијенала, овај филм настао у копродукцији Србије, Хрватске и Француске, уз подршку Филмског центра Србије и других иностраних институција и фондова, регионалну премијеру имао је на Филмском фестивалу у Сарајеву, потом је приказан на Загреб ДОX-у, а маја ове године отворио је 11. Белдоцс, који окупља најбоља остварења савремене документаристике. 

Ово остварење, за које су музику компоновали Пасцал Цомеладе и Тигер Лиллиес, освојило је у Трсту ХБО Еуропе награду за најбољи документарни филм у настајању. Један од посебних квалитета ове сатиричне документарне параболе у којој Ништа враћа све на своје место је наратор, глас главног јунака Ничега, који је снимио Иги Поп. Ангажовање чувеног рок музичара за аутора филма Бориса Митића, који је после синоћне пројекције имао дуг и срдачан разговор са публиком, има посебан значај. „Иги Поп, његов карактер, лик и дело, оно што он представља својим имиџом, савршено одговара карактеру главног јунака филма“, каже Митић. Вишеструко награђивани редитељ не прави разлику између фестивала високе категорије и биоскопских сала у мањим местима, важно му је да допре до публике. До публике у родном граду, не само зато, то је постигао, чини се са лакоћом. Стрпљиво је одговарао на питања и казао да га посебно радује то што су реакције публике на свим меридијанима исте, од Москве, Шангаја, Сијетла, Женеве, Лондона, Рима, до Буенос Аиреса и Мајамија. Нјегов оригинални приступ теми Ништа, да сада неистраженој у свету филмске документаристике, очигледно налази пут до публике.

ff-font-awesome4 icon-angle-leftff-font-awesome4 icon-angle-right