Laureat nagrade "Nikolaj Timčenko" Aleksandar Jovanović

Овогодишњи лауреат награде „Николај Тимченко“, која се додељује за најбољу књигу из области науке о књижевности, је Александар Јовановић, књижевни критичар, историчар књижевности и есејист. Престижно признање додељено му је за књигу „Стих и памћење: о поезији и поетици Милосава Тешића“, коју је објавила издавачка кућа „Службени гласник“.

У образложењу жирија, који су чинили Јован Пејчић, књижевни критичар и председник Задужбине Николај Тимченко, Драган Жунић, универзитетски професор и Биљана Мичић, професор књижевности, каже се да је Александар Јовановић написао књигу која би многима могла послужити као узор уметности тумачења и вредновања поезије, испунивши тиме основни задатак који он сам поставља пред тумаче – „да служе националној поезији и њеним најбољим делима“. Награда је лауреату уручена на Данима Николаја Тимченка, који су одржани од 6. до 8. децембра у Лесковачком културном центру. 

Оцењујући рад задужбине у години за нама, Јован Пејчић је рекао да је видан напредак постигнут захваљујући подршци града Лесковца и Министарства културе Републике Србије. „Прошле године смо могли само да објавимо књигу добитника награде која носи име Николаја Тимченка. Ове године смо објавили десету књигу Николаја Тимченка од кад је основана задужбина“, казао је Пејчић. Реч је о књизи „Будно око. Књига о Васку Попи“ коју је приредио Владимир Мичић. Објављена је и монографија о Николају Тимченку и његовој мисли о српској књижевности 20. века под називом „Естетика и етика књижевне речи“ Драгане Бедов. Такође, објављена је и књига прошлогодишњег добитника награде „Николај Тимченко“ Марка Недића „Трајно и пролазно – Критике и есеји о српској књижевности и култури“.

Новина на десетим јубиларним Данима Николаја Тимченка било је гостовање Доситејеве задужбине, чији су рад представили Душан Иванић и Марко Недић. 

Учесници манифестације посетили су Легат Николаја Тимченка, који је од 2014. године у саставу Народне библиотеке „Радоје Домановић“.

ff-font-awesome4 icon-angle-leftff-font-awesome4 icon-angle-right