FESTIVAL KRATKOG METRA

Ovogodišnji dupli, 67. i 68. Martovski festival biće održan u novom terminu od 19. do 25. aprila zbog epidemiološke situacije. Program jednog od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu podeljen je u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija (dokumentarni film, eksperimentalni film i video art, animirani i kratki igrani film). Za poslednju kategoriju postoji i međunarodna selekcija. Tu je i bogat revijalni program (Svetska, Regionalna i Domaća panorama).  Martovski festival imaće srpsku premijeru kratkog igranog filma „Nimic“ čuvenog reditelja Jorgosa Lantimosa, nagrađivanog na svetskim festivalima, među kojima su Kanski i Venecijanski. 

Na otvaranju će posthumno biti dodeljena nagrada za životno delo Zoranu Simjanoviću, jednom od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih kompozitora primenjene muzike.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma od ove godine vraća nagradu Gran pri za najbolji film, a predsednik žirija je proslavljeni reditelj i scenarista Želimir Žilnik, autor kultnih dokumentarnih i igranih ostvarenja ovenčanih prestižnim svetskim priznanjima, među kojima je i Zlatni medved na Berlinskom festivalu 1969. za film „Rani radovi“. 

Festival Kratkog metra jedinstvena je prilika za ljubitelje pokretnih slika da vide filmove koji neće biti prikazani u bioskopima.

I.R.

Omaž Zoranu Simjanoviću na otvaranju Kratkog metra15. april 2021

Prošle godine je doneta odluka da Zoran Simjanović bude dobitnik nagrade za životno delo.

On je naš najveći filmski kompozitor, kompozitor primenjene muzike. On ne dobija nagradu za „Grlom u jagode“, „Nacionalnu klasu“, „Miris poljskog cveća“, već za onaj deo opusa koji je manje poznat, a to su kratki filmovi, dokumentarci i animirani filmovi. Omaž na otvaranju Kratkog metra biće posvećen kompozitoru Zoranu Simjanoviću – kazao je Dejan Dabić, umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularnog Martovskog festivala ili Kratkog metra, danas na konferenciji za medije povodom najave ovog festivala koji će biti održan od 19. do 25. aprila u Domu omladine Beograda. Čitav festival zapravo je posveta slavnom kompozitoru.

Dabić je ukazao da malo ljudi zna da je Simjanović bio član ASIFA-e, Međunarodne asocijacije animatora, a ove godine će u okviru selekcije animiranog filma biti prikazana „Hronika jednog putovanja“ Stevice i Miloša Živkova, koji je njegova poslednja pisana muzika za animirani film.

Umetnički direktor festivala najavio je i da će publika na otvaranju imati prilike da vidi svetsku premijeru animiranog filma Borislava Šajtinca „Kad oružje govori“, te film „Nimic“ čuvenog reditelja Jorgosa Lantimosa, sa Metom Dilonom. Film iz regiona „Nun of your business“ Ivane Marinić Kragić intigantna je priča o dve opatice koje su izašle iz samostana jer su se zaljubile jedna u drugu. Publiku očekuje i svetska premijera dokumentarnog filma „Samo za naše oči: Džon Glen“, o čuvenom britanskom reditelju pet filmova o Džejmsu Bondu. Na Martovskom će biti prikazan i dugometražni dokumentarni film Danijele Štajnfeld, koji ne govori samo o njenoj sudbini već i o drugim žrtvama zlostavljanja.

Budući da zbog pandemije nije održan prošlogodišnji festival, ovogodišnje izdanje je duplo: biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – sedam dana, a pored takmičarskog imaće i bogat revijalni program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Planirani su i stručni programi, tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, masterklasovi…

Nenad Dragović, v. d. direktora Doma omladine Beograda, ukazao je da je održavanje kulturnih manifestacija, u skladu s poštovanjem propisa, ipak moguće i važno zarad kontinuiteta života i kulturnog zdravlja svih nas. On je istakao da DOB poštuje sve mere propisane od nadležnih u cilju suzbijanja virusa, ali i pozvao publiku da nosi maske, poštuje propise i da se vakciniše.

Preuzeto sa sajta https://www.danas.rs