Dodeljene nagrade BAFTA

Nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) dodeljene su 11. aprila u Rojal Albert holu u Londonu. Najbolji film je „Zemlja nomada“ kineske rediteljke Kloi Žao sa Frensis Mekdormand u glavnoj ulozi. Filmu su pripale još tri nagrade BAFTA, za režiju, glavnu žensku ulogu i kameru. Ostvarenje je prethodno dobilo i nagradu Američkog udruženje reditelja, kao i Zlatni globus, a to je uz nagrade BAFTA najbolji pokazatelj potencijalnih dobitnika prestižnog američkog Oskara, koji će ove godine biti dodeljen 25. aprila. Dodajmo još da je „Zemlja nomada“ na 77. Venecijanskom festivalu prošlog septembra osvojila „Zlatnog lava“. Među dobitnicima nagrade BAFTA u glavnim kategorijama je i Entoni Hopkins za ulogu u filmu „Otac“. S nestrpljenjem očekujemo ove filmove na repertoaru bioskopa Leskovačkog kulturnog centra.

Film „Zemlja nomada“ osvojio najviše filmskih nagrada BAFTA11. april 2021

Film „Nomadland“ (Zemlja nomada) kineske rediteljke Kloi Žao osvojio je najviše nagrada britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) na ceremoniji održanoj u Londonu bez publike zbog epidemije koronavirusa, javile su svetske agencije.

Ostvarenje je dobilo nagrade u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju, najbolju žensku ulogu i kameru.

„Nomadland“ je u subotu dobio i nagradu Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA), a prethodno i Zlatni globus.

Glumac Entoni Hopkins dobio je nagradu kao najbolji glumac za film „The Father“ u kojem glumi starca koji tone u demenciju.

Nagradu za originalan scenario dobila je Emerald Fenel za film „Mlada žena koja obećava”.

Isti film osvojio je titulu najboljeg u kategoriji Izvanredni britanski film.

Juh-Džung Jung odnela je nagradu za najbolju sporednu glumicu u drami “Minari” u kojoj igra baku koja iz Južne Koreje putuje u SAD da čuva unuke.

Najboljim sporednim glumcem proglašen je Daniel Kaluja za ulogu u filmu “Juda i crni Mesija”.

Najboljim dokumentarcem proglašen je „Moj učitelj hobotnica” autora Pipe Erlih, Džejmsa Rida i Krejga Fostera.

Najbolju muziku imao je film “Duša” koji je pobedio i u kategoriji Najbolje animirano ostvarenje.

Ostvarenje “Tenet” odnelo je nagradu za najbolje vizuelne specijalne efekte.

Film “Još jedna tura” pobednik je kategorije najbolji strani film, u kojoj se takmičilo i ostvarenje “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodeljen 25. aprila u Los Anđelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.

Preuzeto sa sajta: https://rs.n1info.com