Prezentacija novih dostignuća

U okviru obilaska ustanova kulture, predstavnici lokalne samouprave posetili su danas Leskovački kulturni centar. Poseta je upriličena povodom 15. aprila – Međunarodnog dana kulture. Predstavljena je nova savremena oprema, vrednosti od oko dva miliona dinara, koja će unaprediti rad ove institucije u kojoj je digitalizacija jedan od prioriteta. Kupljen je interaktivni displej koji kombinacijom visokokvalitetnog LED ekrana i tač tehnologije pruža brzu informaciju o bioskopskom repertoaru, kulturnim dešavanjima i bogatom likovnom fondu od preko 600 umetničkih dela. Zatim, VR tehnologija koja korisnicima, uz pomoć VR naočara, omogućava interakciju sa virtuelnim svetom, prikaz galerijskog prostora, organizovanje umetničkih i edukativnih radionica za decu i mlade u 3D tehnologiji. Tu su i novo ozvučenje i rasveta kupljeni zahvaljujući lokalnoj samoupravi. Zatim električni klavir Roland, nabavljen u okviru projekta STRINGS međunarodnog festivala i letnje akademije muzike, koji podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije. Nova, savremena oprema doprineće boljoj prezentaciji vrhunskih programa Leskovačkog kulturnog centra, među kojima je i Likovna kolonija Vlasina, predstavljena danas na izložbi radova nastalih na 47. sazivu koji je održan prišle godine u onlajn formatu.   
Govoreći o novoj opremi i planovima, direktorka Sanja Conić je najavila uređenje i opremanje novog interaktivnog prostora za mlade, nazvanog Digitalni kulturni centar, u prostoru nekadašnjeg Salona knjiga u aneksu zgrade Leskovačkog kulturnog centra.
Andrijana Vasić, pomoćnica gradonačelnika Leskovca, istakla je da je Leskovački kulturni centar, uprkos pandemiji koronavirusa, uspeo brzo da se prilagodi i da svoje programe na onlajn platformi učini dostupnim širokom auditorijumu. „Zahvaljujući rezultatima i Leskovačkog kulturnog centra, Leskovac se s pravom može nazvati gradom kulture“, rekla je Andrijana Vasić, dodajući da Leskovac izdvaja preko devet posto budžetskih sredstava za kulturu i da su rezultati evidentni. 
 
Ivana Ristić