IN MEMORIAM PREDRAG STAJIĆ (1955-2020)

U Leskovcu je 22. januara posle duge i teške bolesti preminuo naš kolega u penziji Predrag Peca Stajić, politikolog, dugogodišnji urednik izdavačkog programa Leskovačkog kulturnog centra, član redakcije časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Naše stvaranje“ i direktor ove ustanove od 2002. do 2003. godine. 
Predrag Stajić je jedan od osnivača Zadužbine „Nikolaj Timčenko“ i njen dugogodišnji sekretar. 
Priredio je knjigu Nikolaja Timčenka Književna baština Leskovca, koja predstavlja obradu Timčenkovih tekstova iz njegove rukopisne zaostavštine, posvećenih književnom i kulturnom životu i stvaralaštvu Leskovca. Ovu knjigu, koja predstavlja izdavački poduhvat decenije, objavili su 2007. godine Leskovački kulturni centar i Zadužbina „Nikolaj Timčenko“. Druga knjiga koju je priredio, takođe izdavački poduhvat, je Religije u svetu. Objavljena je 2010. godine u zajedničkom izdanju Leskovačkog kulturnog centra i Prometeja iz Novog Sada. U ovoj knjizi su objavljeni tekstovi vrsnih poznavalaca svetskih relijija, najuglednijih univerzitetskih profesora filozofije i sociologije religije, među kojima su Radosav Pušić, Dragoljub Đorđević, Miroljub Jevtić, kao i kompetentni teolozi Radovan Bigović, rabin Isak Asiel i dr. 
Odlaskom Predraga Stajića izgubili smo dragog kolegu i prijatelja, koga ćemo pamtiti po vedrom duhu i impresivnom obrazovanju. 
Sahrana Predraga Stajića je u petak, 24, januara u 12:30 časova na Svetoilijskom groblju. 
 
Leskovački kulturni centar