Interviju, Sanja Conić-direktorka Leskovačkog kulturnog centra "Liffe raste i razvija se"

INTERVJU, SANJA CONIĆ-DIREKTORKA LESKOVAČKOG KULTURNOG CENTRA

LIFFE RASTE I RAZVIJA SE

Još jedan LIFFE je iza nas. Publika je gledala najbolje filmove iz regiona, u Leskovcu su bili neki od najznačajnijih filmskih stvaralaca ovog dela sveta, razmenjivali  su se utisci, ideje, dogovarale nove saradnje.  Uspešno realizovan 14. Leskovački internacionalni festival filmske režije povod je za razgovor sa Sanjom Conić, direktorkom Leskovačkog kulturnog centra, koji je organizator Festivala.

1. Kako ocenjujete 14.LIFFE?

Pre svega bih želela da se zahvalim svima koji su učestvovali u organizaciji ovogodišnjeg Festivala, kao i lokalnoj samoupravi, Ministarstvu za kulturu koji prepoznju LIFFE kao važan Festival.  Posebno hvala svim našim gostima, drago mi je kada čujem da im je bilo lepo na Festivalu , da smo bili dobri domaćini, da su ove godine uživali i u programu Festivala i u poseti Jašunjskim manastirima koju smo organizovali, a koja je doprinela da bliže upoznaju naš kraj, kao i da je njihova ocena da je ovo jedan od najvažnijih festivala u regionu. Smatram da moramo čuvati LIFFE, moramo ga negovati i razvijati, da ideje do kojih ovde dođemo u susretima i razgovorima sa autorima i realizujemo.

2. Šta LIFFE znači za Leskovac, Leskovčane, a šta za Leskovački kulturni centar?

Leskovac je grad sa više brendova. Uglavnom su u vezi sa gastronomijom . Ono što nas izuzetno raduje i čini srećnim jeste činjenica da smo uspeli da i na polju kulture dobijemo brend , a to je za sve nas u Leskovcu festival LIFFE. U danima održavanja festivala grad drugačije diše, oseća se festivalska atmosfera, ljudi sa nestrpljenjem očekuju svaku projekciju. Zahvaljujući LIFFE –u Internacionalnim festivalu filmske režije, Leskovački kulturni centar je kao organizator manifestacije dobio na značaju. Od strane lokalne samouprave, ali i Ministarstva kulture, prepoznati smo kao stručna, kreativna i tehnički dobro opremljena institucija koja uspeva da svim gostima festivala bude dobar domaćin. Trudimo se da sve goste dočekamo raširenih ruku i punog srca kako bi iz Leskovca poneli samo lepe slike  i prijatne trenutke i preneli dobar glas ne samo o manifestaciji već i o samom gradu. U tome nam pomaže dobar tim u kome su umetnički direktor Darko Bajić, ali i lokalna samouprava.  Crveni tepih i glamur postali su neizostatvni dekor svakog  našeg festivala, ali važnije od toga je svakako činjenica da iz godine u godinu programski rastemo, razvijamo se i publici, pored dobrih filmova,  nudimo i kvalitetan prateći program  i edukativne sadržaje.

3. Šta je ove godine bio najveći  izazov za vas kada je reč o organizaciji?

Raduje nas činjenica da smo uspeli da formiramo Umetnički savet festivala u kome su eminentni predstavnici reditelja iz regiona.  Tako širimo festival i činimo ga vidljivijimna prostoru bivše Jugoslavije. U toku organizacije festivala pripremali smo se za dva, dijametralno suprotna  scenarija.  Crveni tepih s jedne strane, ali i platformu i ” hibridni festival “ za slučaj da zbog korone dođe do zabrane okupljanja. Bili smo spremni za obe opcije.

4. LIFFE je i član Asocijacije filmskih festivala Srbije, koja je na 14.LIFFE-u održala sastanak. Šta to znači za Festival?

Postali smo deo Asocijacije filmskih festivala Srbije, što je dokaz, da naš trud, uložena energija i entuzijazam  na razvoju,  afirmaciji i podizanju kvaliteta festivala nije bio uzaludan. Umrežavanjem ćemo lakše pristupati evropskim fondovima,  razmenjivati iskustva I bliže sarađivati i mislim da je to najvažniji zadatak Asocijacije. Mi ćemo sa svoje strane dati pun doprinos njenom funkcionisanju i afirmaciji. LIFFE je mlad festival.  Duplo mlađi od Festivala evropskog filma na Paliću i značajno mlađi od festivala u Nišu. Uspeli smo za ovih 14 godina da se profilišemo, odredimo jasne  ciljeve i pravac u kom se krećemo. To nas je učinilo važnim i značajnim festivalom. Reditelji su najvažnija karika u nastanku jednog filma. Često su, nažalost,  u senci glumaca. Ovo je njihov festival, oni su u prvom planu, a mi smo na to ponosni.

FOTO: This and That Productions