Nagradjivani "Šavovi" u bioskopu LKC

У биоскопу Лесковачког културног центра управо се приказује награђивани домаћи филм „Шавови“ редитеља Мирослава Терзића са Снежаном Богдановић у главној улози. Овај филм инспирисан истинитом причом о крађи беба у породилиштима светску премијеру имао је прошлог месеца на 69. Берлиналу.

Филм је на Берлинском филмском фестивалу, једном од три најзначајнија на свету, освојио награду Еуропа Цинемас Лабел за најбољи европски филм. У образложењу међународног стручног жирија каже се да су „Шавови“ добар пример моћи филма као уметности и истичу се сјајна режија, фотографија, монтажа и врхунске глумачке креације.Осим тога, овом остварењу је у конкуренцији 37 филмова из целог света припала и друга награда публике за најбољи играни филм у селекцији Панорама. Након ових награда, „Шавови“ који су настали у српско-словеначко-хрватско-босанскохерцеговачкој копродукцији, добили су специјалну подршку за европску дистрибуцију Европске асоцијације Арт Хоусе биоскопа. Након тријумфа на Берлиналу, где су приказани као једини филм из региона, „Шавови“ су националну премијеру имали 1. марта на овогодишњем 47. ФЕСТ-у у селекцији „Српски филм“. Успех са Берлинала поновио се и на ФЕСТ-у, филм је освојио награду „Небојша Ђукелић“, награду филмске критике ФИПРЕСЦИ Србија, а Снежани Богдановић припала је награда за најбољу глумицу. „Шавови“ су на репертоару биоскопа Лесковачког културног центра до 20. марта.

Одмах после „Шавова“, љубитељи покретних слика у нашем граду моћи ће да виде „Балканску међу“, руско-српски филм, инспирисан истинитим догађајем од 12. јуна 1999. године када је батаљон руских падобранаца заузео аеродром Слатина у Приштини. Премијера овог филмског спектакла, чији је копродуцент и тумач једне од главних улога Милош Биковић, код нас је 19. марта у београдском Центру Сава, а два дана касније стиже у домаће биоскопе.

И.Р.