"Lutka" oduševila leskovačku publiku

Театар „Вихор“ гостовао је 20. марта у Лесковачком културном центру са представом „Лутка“ у којој играју Бојан Димитријевић и Невена Вукес. Познати глумци одушевили су публику у препуној камерној сали врхунским интерпретацијама ликова у овој комедији која је настала по једном од најизвођенијих комада најпревођенијег хрватског савременог драмског писца Мира Гаврана. Нјегова дела преведена су на 40 светских језика, изведено је преко 300 премијера његових комада широм света, а видело их је преко 3 милиона гледалаца.

 

 

У овој представи о мушко-женским односима, мушкарац којег је након седмогодишње везе оставила девојка, почиње да живи са женом-лутком која је најсавршенији андроид произведен у лабораторији с намером да усрећи партнера и испуњава све његове жеље. Једини проблем је што андроид-жена не уме да лаже и ту настају сукоби у овом комаду.

Двоје протагониста су и режирали ову представу уз помоћ колега и пријатеља. „У једном тренутку били смо превише у процесу и пробама и било нам је потребно око посматрача са стране“, објашњава Невена. „Током рада на представи анализирали смо ликове, људске потребе, силне прохтеве за угађањима и схватили смо колико често наше жеље нису добре за нас и зато смо заволели овај комад. Прелепо је што жена-машина, коју ја играм, сазрева у целом том процесу и логично поставља ствари на своје место. Машина прихвата да је љубав најјача и то је поента комада. Реч је о људским жељама, пожудама, страстима и егоизму, сконцентрисаним у један комичан текст који показује где то може да нас доведе. Лик Марка, кога тумачи Бојан, на крају долази до покајања, да тога нема овај текст не би имао смисла. То даје наду да љубав постоји и опстаје“.

Бојан додаје да је у питању универзална прича. „Тема је толико добро свима позната и често се људи препознају у једном или другом лику, текст је актуелан, изводи се широм света, недостаје још један континент да би могли да кажемо да се игра на целој планети, свугде феноменално пролази, свугде публика одлично реагује“.

Представа „Лутка“ у продукцији Театра „Вихор“ је седамнаеста изведба овог комада. Премијере је имала крајем прошле године у Загребу и Београду, а сада је кренула на турнеју по градовима Србије. „И Невену и мене чини задовољним и срећним што наилазимо на добар пријем, иако се реакције разликују од града до града, али ни ми нисмо увек исти, није свако извођење исто. Вечерас смо баш уживали играјући. Жао ми је само што нисам затекао више људи да чујем више реакција, не могу баш да оценим колико се и шта допало публици ако ми то не кажу, током представе нисам баш свестан тога како то примају. Генерално, утисци су добри и драго ми је да смо гостовали овде“, каже Бојан, рођени Лесковчанин, миљеник овдашње публике која се радује сваком његовом наступу и успесима у позоришту, на филму и телевизији.

И Невена је радосна због овог гостовања и сећа се лепог пријема и са претходном представом „Тешко је рећи збогом“, такође по тексту Мира Гаврана и у продукцији Театра „Вихор“. „Ја јако волим ову сцену зато што је тако ушушкана, публика је близу сцене и много је лакша размена те енергије између нас и публике. Сваки пут кад играм овде то је право глумачко уживање, тако је било и вечерас“.

Путујуће позориште Театар „Вихор“ на премијери комада „Лутка“ у Звездара театру децембра прошле године прославило је трећи рођендан. Основала га је Невена Вукес са идејом да окупља младе уметнике свих позоришних уметности, да им пружи прилику да искажу своје стваралаштво и да га поделе са публиком широм света. За три године постојања и путовања, са три представе на репертоару, обишли су преко 40 градова у нашој земљи, региону и Европи, где их је видела публика у Прагу и Паризу. „Вихор нема сталну сцену и судбина овог путујућег позоришта се пише на точковима. Када смо започињали целу причу знали смо да је то један маратон и идемо даље лаганим корацима. Најлакше нам је оно за шта смо се школовали, да направимо представу. А најтеже је како то продати и убедити некога да независна сцена младих ради, да то у нашој земљи има смисла, да то није тезга, него борба на дуже стазе и да наша генерација има шта да каже на независној сцени“, закључује Невена Вукес.

Препознала је то и лесковачка публика и дуготрајним аплаузом наградила глумце.

Ивана Ристић

ff-font-awesome4 icon-angle-leftff-font-awesome4 icon-angle-right