Otvorena izložba o ženskim pravima

U holu Leskovačkog kulturnog centra 3. novembra otvorena je izložba „Plavo i roze – Hymen/ Velovi na vetru“ Nilufar Banisadr, koja je prethodno predstavljena na „Beogradskom mesecu fotografije“. Posle Francuskog instituta u Beogradu, gde je bila postavljena od polovine septembra do polovine oktobra, izložba je svoj put po Srbiji započela upravo u Leskovačkom kulturnom centru zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj saradnji ovih institucija na jačanju kulturnih veza dve zemlje. 
 Autorka je rođena u Teheranu, živi i radi u Francuskoj, danas je međunarodno priznata umetnica koja izlaže u galerijama i muzejima od Majamija i Njujorka, do Bazela i Pariza. 
U fotografskoj seriji „Velovi na vetru“ autorka se bavi delom „Poreklo sveta“ Gistava Kurbea kroz prizmu sopstvene ženstvenosti. Dvanaest izloženih fotografija predstavljaju metaforu žena u Iranu koje kriju intimnost. Drugom serijom „Plavo i roze – Hymen“ štampanom na platnu, autorka je pokretom igre i senki ilustrovala fizičko i psihološko maltretiranja kome su žene često izložene.   
Izložbu je otvorio direktor „Beogradskog meseca fotografije“ David Pužado, umetnik iz Barselone koji živi u Beogradu i već pet godina vodi ovu manifestaciju koja visoko pozicionira Beograd i našu zemlju u svetu. „Cilj manifestacije je da promoviše srpsku fotografiju i da značajne autore učini vidljivijim u zemlji i van njenih granica. Takođe, namera nam je da u Srbiji predstavimo rad stranih autora, kao što to radimo sada sa izložbom Nilufar Banisadr, koja je posvećena borbi za ostvarenje ljudskih prava i emancipaciju žena. Beogradski mesec fotografije afirmacijom umetnosti želi da podigne svest o temama o kojima se malo govori, a koje su prisutne svuda oko nas, kao što su položaj žena, položaj izbeglica“, naglasio je Pužado.
Pozdravljajući publiku u ime organizatora, direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić izrazila je zadovoljstvo što se ovom izložbom skreće pažnja na prava žena. 
Izložba će biti pred leskovačkom publikom do polovine novembra.
 
Ivana Ristić