Otvoren 58. Oktobarski salon

Pedeset osmi Oktobarski likovni salon otvoren je  večeras u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra. Od 83 rada prispela na konkurs, stručni žiri je za izlaganje odabrao 46 dela 34 autora različitih generacija i likovnih poetika. Posebno ohrabruju zaključci žirija koji su činili istoričari umetnosti Biljana Grković, muzejski savetnik Umetničke galerije u Kruševcu, Milica Todorović, umetnički direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu i dr Srđan Marković, univerzitetski profesor, član Odbora za likovne umetnosti Matice srpske u Novom Sadu. Žiri konstatuje da je značajno interesovanje umetnika za salon, da je evidentna raznovrsnost poetika i medija u kojima su dela izvedena, kao i priliv umetnika mlađe generacije, što obezbeđuje kontinuitet i dalji kvalitativni uspon regionalne likovne scene.  
„Za leskovačke prilike, ovoliki broj radova je ohrabrujući jer pokazuje ozbiljan i odgovoran odnos stvaralaca prema likovnoj sceni u gradu, ali i odgovoran odnos Leskovačkog kulturnog centra, organizatora, prema manifestaciji, i sve napore koji su uloženi da ova godišnja smotra likovnih stvaralaca pokaže ozbiljan presek kroz leskovačku likovnu scenu“, rekao je dr Srđan Marković otvarajući Oktobarski salon. „Što se tiče poetičke zainteresovanosti autora, evidentno je da su mladi veoma dobro informisani o aktuelnostima u srpskoj umetničkoj praksi i da su sami, na određeni način, uključeni u njene tokove. Tako se na ovogodišnjoj likovnoj smotri mogu naći smeli iskoraci prema neoenformelu, neoekspresionizmu i, razume se, prema klasično shvaćenom slikarskom postupku kojim je određen broj dela materijalizovan“, zaključuje Marković. 
Prva nagrada 58. Oktobarskog likovnog salona dodeljena je Ivanu Milenkoviću za sliku „Smart phone light 12“, uz obrazloženje žirija da umetnik na suveren način realizuje temu koja tretira pitanje opsednutosti savremenog čoveka sredstvima masovne komunikacije provocirajući realnu otuđenost i egzistiranje u virutuelnom svetu.
Zoranu Krulju je pripala druga nagrada za sliku „Veliki dirigent“. U obrazloženju žirija se kaže da umetnik u simboličnom krugu nadrealnog prizora iščitava savremeno doba, prepuno paradoksa i izazova.
Treću nagradu je dobila Jelena Dojčinović za sliku „Japanese blue“, uz konstataciju žirija da umetnica vešto pronalazi individualni rukopis u poetici gestualnog slikarstva u duhu apstraktnog ekspresionizma.  
U ime organizatora publiku i učesnike pozdravila je direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić. Postavka ovogodišnjeg Oktobarskog salona biće pred leskovačkom likovnom publikom do polovine novembra.
 
Ivana Ristić