Oktobarski salon 2019.

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra 25. oktobra otvoren je 57. Oktobarski likovni salon, najznačajnija godišnja izložba leskovačkih umetnika. Žiri, koji su činili istoričari umetnosti Srđan Marković i Milica Todorović i slikar i pedagog Bratislav Bašić, od 98 radova 45 autora odabrao je 42 dela 30 umetnika. Žiri konstatuje da 57. Salon predstavlja pomak ne samo u pogledu odaziva umetnika, već i u raznovrsnosti pristupa i likovnih izraza.
U osvrtu na ovogodišnji likovni salon, dr Srđan Marković zapaža da je ovde „reč o stvaraocima koji, osim izgrađenog ličnog likovnog rekvizitarijuma, pripadaju i različitim generacijama, od onih koje svrstavamo u doajene leskovačke likovne scene, koji su na nju stupili sedamdesetih godina minulog veka, do sasvim mladih stvaralaca, izašlih sa studija pre neku godinu, koji smelo i sa verom u ono što rade, stupaju na umetničku pozornicu Srbije i grada u kojem žive. U opštem pogledu na radove koji su izloženi, sagledavamo, na neki način, vibracije na likovnoj sceni – od klasičnog, akademskog formulisanja teme, do radova mlađih stvaralaca koji pripadaju neoenformelu, art brutu, ili lirskom i ekspresivnom doživljaju i materijalizaciji sveta. Stvaraoci pred nama svojim delima daju ozbiljan ton ovogodišnjem Salonu, pružajući nam nadu da će naredne oktobarske smotre biti brojnije i po izlagačima i kvalitetu dela, i na likovnoj mapi Srbije, obezbediti leskovačkoj likovnoj sceni ono mesto koje ona nesporno zaslužuje“, zaključuje Marković.  
 
Prva nagrada 57. Oktobarskog salona dodeljena je Andrijani Antanasijević, masteru likovnih i primenjenih umetnosti, za triptih „Dno“. U obrazloženju žirija kaže se da ova umetnica kroz konsekventno bavljenje i likovno istraživanje poetike enformela, vešto uspostavlja odnos sa vremenom u kome živi.
 
Jovani Đorđević, doktorantu likovne grafike, pripala je druga nagrada za grafiku „Zupci vremena“. „Umetnica, uz visok nivo tehničke realizacije, na ekspresivno – poetičan način, likovno definiše svoju viziju vremena koje teče“, ocenjuje žiri.  
 

 

Treću nagradu dobio je slikar Zoran Krulj za triptih „Figura“, koji po obrazloženju žirija predstavlja sagu o sizifovskoj sudbini savremenog čoveka, ispričanu na slikarski ubedljiv način.
 
Plakete nagrađenim umetnicima uručila je direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić.
Otvarajući 57. Oktobarski salon, Vladimir Branković, član Gradskog veća, istakao je da je ova tradicionalna manifestacija, koja okuplja umetnike iz Leskovca i celog Jablaničkog okruga, jedno od obeležja grada na koje smo ponosni. „Drago mi je da su među izlagačima posebno zastupljeni mladi stvaraoci koji nastupaju zajedno sa poznatim i potvrđenim umetnicima. Lokalna samouprava će i u narednom periodu ulagati u kulturu, jer time doprinosi afirmaciji našeg grada“. 
Ovogodišnji Oktobarski salon biće pred leskovačkom likovnom publikom do polovine novembra.
 
Ivana Ristić