Otvoren 7. FAPOR

Sedmi festival amaterske pozorišne režije FAPOR otvoren je sinoć u Leskovačkom kulturnom centru. Otvarajući sedmo izdanje festivala, koji organizuje Leskovački kulturni centar pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave, dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, kazao je da je ideja da se festival posveti pozorišnoj režiji retka. „Glumci su oni koji se pamte i vole, po kojima se određene predstave pamte i zbog kojih se dolazi u pozorište. Ali poslednjih pola veka i reditelji su uspeli da se izbore za svoje mesto i danas savremeno pozorište ne možemo upamtiti bez nekih značajnih imena, kao što su Dejan Mijać i Egon Savin, koja takođe privlače publiku u pozorište. Ovakav festival treba podržati. On je sedmi, nije jubilarni, ali za sedam dana je stvoren svet i sada je ovih sedam dana prilika da se stvori jedan važan pozorišni festival“, naglasio je Đerić, govoreći dalje o izložbi u holu Kulturnog centra o Srpskom narodnom pozorištu, ovogodišnjem gostu festivala.

 

Pomoćnik gradonačelnika Milan Stojković istakao je da zahvaljujući ovom festivalu i drugim afirmisanim manifestacijama Leskovac igra značajnu ulogu na kulturno-umetničkoj sceni Srbije i okuplja veliki broj umetnika, književnika, filmofila i ljubitelja kulture i umetnosti.
Poruke podrške festivalu poslali su selektor Miodrag Dinulović, direktor Kraljevačkog pozorišta, i umetnički direktor FAPOR-a glumac Dejan Tončić, a pozdravne reči uputila je direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić. 

 

 

 

Na otvaranju FAPOR-a revijalno je izvedena predstava „Dogodine, kao i uvek…“ u kojoj uloge tumače Milan Lane Gutović i Mina Lazarević. U takmičarskom programu festivala biće izvedeno šest amaterskih predstava iz Banja Luke, Despotovca, Lebana, Kostolca, Boljevaca i Blaca. Pripremljen je bogat prateći program, a na završetku festivala 6. novembra biće uručene nagrade o kojima će ove godine odlučivati žiri u sastavu Ana Đorđević, rediteljka i glumci Tanja Pjevac i Bojan Stojčetović. U čast nagrađenih premijerno će biti izvedena predstava DrAmatera Leskovačkog kulturnog centra „Bliži nebu“ po tekstu Željka Hubača u režiji Darka Zloporubovića.
 
Ivana Ristić