Otvoren 11. Samit fotografa eks Jugoslavije

Sinoć je u Leskovačkom kulturnom centru na otvaranju 11. Samita fotografa eks Jugoslavije uručena nagrada „Tomin šešir“ ovogodišnjem laureatu Branimiru Ritonji, jednom od najeminentnijih slovenačkih fotografa, koji se predstavio i samostalnom izložbom. Ovo prestižno priznanje, nazvano tako po doajenu jugoslovenske i srpske novinske fotografije Tomislavu Peterneku, dodeljuje Foto klub „Leskovac“ za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje. 

 

U znak sećanja na nedavno preminulog Željka Sinobada, jednog od najuglednijih domaćih fotografa koji je na stranicama Politike, Ilustrovane politike i drugih izdanja ovekovečio mnoge istorijske događaje , Foto klub “Leskovac” je dodelio povelju koja nosi njegovo ime, za najbolju lajf fotografiju, Fadilu Šarkiju.

 

Specijalno priznanje, “Tomin šešir” i plaketu, u znak zahvalnosti za dugogodišnju finansijsku podršku manifestaciji, Foto klub je dodelio gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću, koji je otvorio ovo izdanje samita.

 

Drugog dana manifestacije u Narodnom muzeju otvorena je samostalna izložba jednog od najuglednijih domaćih fotografa, profesora fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Branimira Karanovića, koji je održao i prezentaciju u Kulturnom centru.

 

Uz samostalne, okosnicu programa čine i dve kolektivne izložbe, izbor foto klubova i nacionalnih udruženja sa prostora nekadašnje Jugoslavije i fotografije nastale na prethodnim okupljanjima. Do kraja manifestacije, 10. oktobra, više od 35 fotografa iz zemlje i regiona učestvovaće u radionicama, pratiće predavanja i zabeležiti znamenitosti našeg grada i okoline i lepote Stare planine. 

 

Organizatori su Foto klub „Leskovac i Leskovački kulturni centar, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

FOTO: This and That Productions