Otvorena izložba fotografija "Momenti iz karantina"

Sinoć je na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra otvorena izložba fotografija „Momenti iz karantina“, prispelih na istoimeni foto konkurs koji je ova ustanova raspisala tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa. Interesovanje za konkurs nadmašilo je sva očekivanja, prijavljeno je 732 fotografije 159 autora iz zemlje i regiona. Za izložbu je odabrano 112 fotografija 70 autora, koje će ostati trajno svedočanstvo vremena iza nas. Selekciju radova i odluku o nagradama doneo je Radisav Filipović, majstor fotografije Foto saveza Srbije i član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. 
U kategoriji portret/autoportret prva nagrada je dodeljena Ani Batrićević iz Beograda, drugu je dobio Goran Jordanski iz Lozovika, a treća je pripala Mirsadu Mujanoviću iz Travnika. Pohvale su dobili Maja Stošić iz Paraćina, Nikola Marković iz Leskovca i Andrej Tasevski iz Beograda, koji je u obraćanju publici zahvalio organizatorima konkursa na mogućnosti da se fotografijom prikaže stanje koje nas je zateklo i koje je za sve bilo čudno i teško.
Prva nagrada za slobodnu temu pripala je Ani Petrović iz Paraćina, druga je dodeljena Hadži Miodragu Miladinoviću iz Aleksinca, a treću je dobio Mihail Butnejski iz Štipa. Pohvale su dodeljene Anastasiji Stojković iz Vlasotinca, Davorinu Diniću iz Niša i Slavki Pavić iz hrvatskog mesta Dramalj kod Crikvenice.
Na izložbi su zastupljeni poznati fotografi sa Balkana, redovni učesnici Samita fotografa eks Jugoslavije. Među njima su Branimir Ritonja, predsednik Foto kluba Maribor i direktor Foto galerije „Stolp“ koja ima nacionalni status u Sloveniji; Vinko Šebrek, počasni predsednik Foto kluba Zagreb i Hrvoje Mahović, predsednik ovog kluba, a tu je i Slobodan Popović, umetnik iz Leskovca. Ohrabruje učešće velikog broja mladih neafirmisanih autora. 
Prvi kulturni događaj u gradu nakon ukidanja mera zabrane okupljanja, upriličen je na platou ispred Kulturnog centra u prisustvu velikog broja publike i ljubitelja fotografske umetnosti, uz obraćanje nagrađenih učesnika konkursa putem video linka i nastup džez muzičara Ivana Savića i Gorana Ilića. Publiku je pozdravila direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić, a izložbu je otvorila pomoćnica gradonačelnika Leskovca Andrea Tošić. 
 
Ivana Ristić

Foto: Dragana Udovičić