Otvorena izložba "France eMotion"

U holu Leskovačkog kulturnog centra 11. februara otvorena je međunarodna izložba fotografija „France eMotion“ posvećena francuskoj kulturnoj baštini. Postavka obuhvata 35 diptiha na kojima je predstavljena raznolikost kulturnog nasleđa Francuske. Pred publikom su monumentalne građevine, dvorci, utvrđeni gradovi, mostovi, muzeji, galerije… Smenjuju se prizori simbola Francuske i mnogih znamenitosti, od Trijumfalne kapije, tvrđave u Bezansonu, dvorca Klo Lise sa parkom Leonardo da Vinči, do muzeja Oranžerije i Orsej u Parizu. Fotografije su snimili Išola Akpo iz Benina, Edu Monteiro iz Brazila, David Šaliol iz SAD i Lurdes Segade iz Španije. Spajajući fotografiju i digitalnu animaciju, ova interaktivna izložba vodi gledaoce na jedinstvenu šetnju bogatom francuskom kulturom od praistorije do današnjih dana. Preuzimanjem aplikacije sa nazivom izložbe na mobilnom telefonu sve postaje stvarno. 
Otvarajući izložbu, Marion Vio, direktorka Francuskog institutra u Nišu, istakla je da „France eMotion“ ima dva cilja, da posmatrače upozna sa znamenitostima Francuske, kao i da otkrije neke manje poznate fragmente bogate kulturne baštine. Dodala je da je izložba prethodno obišla Novi Sad, Niš, Pirot i Kruševac. „Veoma nam je bilo važno da izložba „France eMotion“ dođe i u Leskovac jer sa Leskovačkim kulturnim centrom imamo dugogodišnju uspešnu saradnju“, naglasila je Marion Vio. 
„Mi želimo projektima kod Ministarstva kulture i informisanja da zatražimo sredstva za digitalizaciju radova nastalih na likovnoj koloniji „Vlasina“, kazala je na otvaranju direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić. Dodajući da je ova ustanova promoter novih tehnologija, pozvala je učitelje i nastavnike da od početka drugog polugodišta dovedu  đake da se upoznaju sa znamenitostima Francuske na jedan zanimljiv način.
Poznatu francusku šansonu „Bila je tako lepa“ izvela je Anđela Janković, operska pevačica, koju je na harmonici pratio šef orkestra Ansambla „Abrašević“ i vokalni solista RTS-a Vladimir Mladenović.
Izložba „France eMotion“, koja će doprineti boljem upoznavanju francuske kulture, otvorena je do 29. februara.
 
Ivana Ristić