POSETA LESKOVAČKOM KULTURNOM CENTRU

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović danas je posetio Leskovački kulturni centar. Povod posete je završetak rekonstrukcije ulaza i hola ove ustanove i nastavak ulaganja u objekat LKC-a.

U pratnji direktorke ove ustanove Sanje Conić, gradonačelnik je obišao prostorije kojima je potrebna sanacija, kao i „letnju baštu“ za čiju je rekonstrukciju planirana izrada projekta. Nakon obilaska gradonačelnik i direktorka su održali konferenciju za medije na kojoj su govorili o prethodnim i budućim ulaganjima u ustanovu, dok je gradonačelnik istakao i važnost kulture i govorio o izdvajanjima Leskovca za ovu oblast:

Jedan od glavnih izazova savremenog društva, ne samo u našoj zemlji i gradu, već globalno, je očuvanje kulture. Ona je značajna za razvoj svake zajednice i civilizacije, životni eliksir društva koji oplemenjuje dušu i um svakog pojedinca.Ukoliko kultura slabi, društvo se suočava sa nazadovanjem, slabljenjem pravih moralnih vrednosti i sa gubljenjem identiteta. Zato nastojimo da očuvamo i unapredimo ovu značajnu oblast. To pre svega činimo značajnim izdvajanjima usmerenim ka institucijama kulture. Dokaz za to je visoki kvalitet apsolutno svakog kulturnog dešavanja u Leskovcu. Prema izdvajanjima za oblast kulture, naš grad se nalazi u vrhu u našoj zemlji. Iako smo svesni da ovaj važan segment društva zaslužuje još veću podršku, složićete se da je 9,1% od ukupne sume budžeta grada Leskovca impozantan iznos.“

„Leskovački kulturni centar je dom brojnim kulturnim udruženjima, mesto za vežbu, učenje i stvaranje mladih nada i talenata. Prostorije u ovoj zgradi koriste Zvezdice, Ruzmarin, škola stripa, foto klub i Abrašević, koga su neki pre nas ugasili. To je značajno jer time našu decu sklanjamo sa ulice i usmeravamo ka pravim vrednostima. Zato, svesni značaja ove institucije i očuvanja objekta u kojem funkcioniše, nakon sredstava u iznosu od 6 miliona dinara koje je Ministarstvo kulture izdvojilo putem projekta „Gradovi u fokusu“ i sredstava lokalne samouprave kojima je uređen ulaz i hol LKC-a želimo da unapredimo i prostor u donjem delu zgrade i da ga načinimo adekvatnim za različite namene. Uređenje ovog dela objekta će biti priprema za kandidovanje projekta rekonstrukcije letnje bašte Leskovačkog kulturnog centra kod Ministarstva kulture i na nekoj od narednih sednica Gradskog veća ćemo doneti odluku o dodeli sredstava za ovu namenu, što je po nekom prvom proračunu oko 500 hiljada dinara“ – najavio je gradonačelnik i naglasio da mu je drago što i kada ima nekoliko kulturnih dešavanja u gradu ona su uvek posećena što dokazuje da Leskovac ima dušu.

Direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić je kazala da kulturno-umetničko društvo Abrašević, koje funkcioniše kao jedan od programa ove ustanove, ove godine obeležava 115 godina rada i da bi od velikog značaja bila adaptacija prostora u ovom objektu koja bi ovom KUD bila data na korišćenje. Ona se zahvalila gradu i gradonačelniku na svesrdnoj podršci i pomoći s obzirom na to da pored Ministarstva kulture i informisanja, lokalna samouprava u velikoj meri podržava veliki broj aktivnosti koje ova ustanova organizuje. Conićeva je precizirala da će dodeljenim sredstvima za početak prostorije u kojima će deca vežbati biti okrečene, kao i da će ventilacija biti poboljšana, i dodala da KUD Abrašević i druge organizacije čiji rad LKC podržava umnogome unapređuju kulturni život našeg grada i na pravi način promovišu istinske vrednosti.