Predstojeći Strings

Osmi Strings međunarodni festival i letnja akademija muzike, koji će biti održan  od 10. do 15. septembra, donosi obilje kvalitetnog programa. Tokom šest dana trajanja ovogodišnje manifestacije, biće održano pet koncerata eminentnih solista i ansambala iz zemlje i inostranstva. Osim klasične, na programu je i koncert diksilend muzike Old Hat Orchestra, koji otvara festival 11. septembra u Narodnom pozorištu. Sledeće većeri, 12. septembra, koncert kamerne muzike održaće ugledni muzičari i pedagozi, dugogodišnji predavači na Stringsu violinista Goran Kentera i kontrabasista Ljubinko Lazić, zatim violinista Dušan Panajotović i pijanista Igor Dražević, a tu je i mlada studentkinja violončela na novosadskoj Akademiji umetnosti Nađa Stevanović. Dan kasnije, 13. septembra, nastupiće nekadašnji polaznik Stringsa David Saramandić na violini i Aleksandar Stefanović na harmonici, publici u rodnom Leskovcu dobro poznat po uspesima u inostranstvu. 
Prava poslastica za muzičke sladokusce biće koncert gudačkog kvarteta, sastavljenog od vrhunskih muzičara koji sarađuju sa prestižnim svetskim orkestrima i dirigentima. To su Robert Lakatoš, jedan od najperspektivnijih violinista svoje generacije u Srbiji koji gradi internacionalnu karijeru; Nemanja Stanković, violončelista i doktor umetnosti koji važi za jednog od najupečatljivijih srpskih umetnika mlađe generacije; Miroslav Pavlović violinista, koncertmajstor Beogradske filharmonije i orkestra Camerata Akademica u Novom Sadu; i nama dobro poznat čuveni violista Panta Veličković, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i u Školi za muzičke talente u Ćupriji, predsednik Umetničkog saveta Stringsa. 
Koncerti klasične muzike biće održani u zdanju organizatora manifestacije, u Leskovačkom kulturnom centru, a van uobičajenih Strings prostora, prvi put ove godine u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju, na zatvaranju festivala, 15. septembra, leskovačka publika imaće priliku da čuje koncert velike muzičke zvezde regiona Vlatka Stefanovskog, jednog od najboljih gitarista na ovim prostorima, osnivača i frontmena legendarne rok grupe Leb i sol, koji je od sredine 90-ih izgradio impresivnu solo karijeru, nastupajući sa vrhunskim muzičarima, od Tomi Emanuela do Teodosi Spasova, i vodećim orkestrima, među kojima su Londonski simfonijski orkestar, Filharmonija Monte Karla i big bend orkestri iz regiona. Nema sumnje da će ovo biti istinsko uživanje za ovdašnju publiku, koja dobro pamti i prethodne koncerte ovog umetnika u Leskovcu. Pre nastupa, Vlatko Stefanovski će održati masterklas u Kulturnom centru.
Prateći program je značajan deo festivala, čine ga izložba idejnih rešenja za novi vizuelni identitet Stringsa, koja će, kao svojevrsna uvertira, biti otvorena 10. septembra u Galeriji Kulturnog centra, dok će u holu, sutradan pre početka ceremonije svečanog otvaranja biti otvorena izložba fotografija nastalih na prošlogodišnjem izdanju, autora Zorana Petrovića, Ivana Stojanovića i Milene Milenković.    
 
Ivana Ristić

Foto: Dragana Udovičić