Pijanista Vladimir Milošević nastupio je 2. februara na Kolarcu na koncertu i promociji CD-a sabranih dela za klavir kompozitora Ivana Jevtića. 

Jedan od najznačajnijih umetnika svoje generacije, koji je svojevremeno nastupao u prestižnom Karnegi holu u Njujorku, Vladimir Milošević, naš Leskovčanin, saradnik je i prijatelj Leskovačkog kulturnog centra u učesnik, između ostalog, našeg festivala "Strings".

677z381_koncert

Koncert i promocija diska klavirske muzike kompozitora Ivana Jevtića upriličeni su u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca. U organizaciji Centra za muziku Kolarčevog univerziteta nastupili su pijanisti Vladimir Milošević, Vladimir Gligorić i Dragana Teparić. Publika je imala priliku da čuje „Večne vizije”, „Tri pokreta za klavir”, „Letnje komade za klavir”, „Pet dečjih portreta za klavir”, „Šest prelida za klavir” i „Atmosfere”.

Ivan Jevtić rođen je u Beogradu, gde je studirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Stanojla Rajičića. Nastavio je usavršavanje na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu za muziku, a nakon toga i u Beču. Njegova dela izvodili su eminentni muzički umetnici u gotovo svim zemljama Evrope, Severnoj i Južnoj Americi, Rusiji, Japanu i Kini. Godine 2003. izabran je za dopisnog člana SANU.

Preuzeto sa sajta dnevnog lista Politika

Vladimir-Milosevic-1

Vladimir Milošević, pijanista, jedan je od najznačajnijih umetnika svoje generacije. Godine 2013. od strane Udruženja koncertnih umetnika iz Njujorka, proglašen je umetnikom u usponu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavao se na pijanističkoj akademiji „Incontri col Maestro" u Imoli (Italija) u klasama L. Bermana i M. Dalbertoa, i u Parizu na „École Normale de Musique“. Pohađao je kurseve kod eminentnih pijanista Z. Kočiša, F. Rene Dišabla, N. Štarkmana, A. Vardija. Zaposlen je na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora. Koncertirao je širom Evrope i sveta u centrima kao što su Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Petersburg, Beč, Tel Aviv, Milano Lion, Nica, Kazablanka, Marakeš kao i u Brazilu; Porto Alegre, Pelotas i Sao Jose dos Kampos. Kao pobednik konkursa "Concerti in Villa" u Vićenci debitovao je pred američkom publikom nastupajući u čuvenoj dvorani Karnegi Hol Njujorku. Koncertirao je i širom Južnoafričke republike, kao i u Australiji.

Redovno nastupa i kao kamerni muzičar sa violončelistom Draganom Đorđevićem sa kojim je ostvario niz uspešnih koncerata na festivalima u Srbiji i inostranstvu, gde su imali veoma zapažene nastupe na festivalima kao što su „Contemporary Piano Faces“ u Sankt Petersburgu u koncertnoj dvorani Marijinskog teatra i festival „Večeri na Griču“ u Zagrebu, te u Ljubljani, Kotoru itd. Takođe, nastupa i sa violinistom Stefanom Milenkovićem sa kojim je u prošloj godini nastupao na festivalima u Hrvatskoj, Bosni, Italiji i Srbiji.

Sarađivao je i sa članovima ansambla „Ensamble Liaison“ iz Melburna, kao i sa solistima kao što su Roman Simović, Janoš Balint (flauta), Dejan Gavrić (flauta), Eric Crambes (violina), Tim Hough (čelo). Sa francuskim pijanistima Mišel Dalbertoom i Žan Bernar Pomieom i orkestrom iz Bretanje izveo je Mocartov trostruki klavirski koncert na prestižnom festivalu „Les pianos de nouveau siècle“ u Lilu, kao i na festivalu u Renu u Fracuskoj. Dobitnik je brojnih nagrada na svetskim pijanističkim takmičenjima. Nastupao je sa brojnim orkestrima, među kojima se izdvajaju Filharmonije iz Kejptauna i Johanesburga, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS, KwaZulu Natal filharmonija iz Durbana, Orkestar praške opere, Simfonijski orkestar Teatra Olimpiko, Kamerni orkestar „Dušan Skovran“, Simfonijski orkestar „Camerata Serbica“ i drugi, kao i sa brojnim eminentnim domaćim i inostranim dirigentima. Snimao je za radio i televizijske kanale u Japanu, Brazilu, Maroku, Kanadi, Poljskoj, Izraelu itd.