Klavirska muzika Ivana Jevtića na Kolarcu

Pijanista Vladimir Milošević nastupio je 2. februara na Kolarcu na koncertu i promociji CD-a sabranih dela za klavir kompozitora Ivana Jevtića. 

Jedan od najznačajnijih umetnika svoje generacije, koji je svojevremeno nastupao u prestižnom Karnegi holu u Njujorku, Vladimir Milošević, naš Leskovčanin, saradnik je i prijatelj Leskovačkog kulturnog centra u učesnik, između ostalog, našeg festivala „Strings“.

Koncert i promocija diska klavirske muzike kompozitora Ivana Jevtića upriličeni su u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca. U organizaciji Centra za muziku Kolarčevog univerziteta nastupili su pijanisti Vladimir Milošević, Vladimir Gligorić i Dragana Teparić. Publika je imala priliku da čuje „Večne vizije”, „Tri pokreta za klavir”, „Letnje komade za klavir”, „Pet dečjih portreta za klavir”, „Šest prelida za klavir” i „Atmosfere”.

Ivan Jevtić rođen je u Beogradu, gde je studirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Stanojla Rajičića. Nastavio je usavršavanje na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu za muziku, a nakon toga i u Beču. Njegova dela izvodili su eminentni muzički umetnici u gotovo svim zemljama Evrope, Severnoj i Južnoj Americi, Rusiji, Japanu i Kini. Godine 2003. izabran je za dopisnog člana SANU.

Preuzeto sa sajta dnevnog lista Politika

Vladimir Milošević, pijanista, jedan je od najznačajnijih umetnika svoje generacije. Godine 2013. od strane Udruženja koncertnih umetnika iz Njujorka, proglašen je umetnikom u usponu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavao se na pijanističkoj akademiji „Incontri col Maestro“ u Imoli (Italija) u klasama L. Bermana i M. Dalbertoa, i u Parizu na „École Normale de Musique“. Pohađao je kurseve kod eminentnih pijanista Z. Kočiša, F. Rene Dišabla, N. Štarkmana, A. Vardija. Zaposlen je na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora. Koncertirao je širom Evrope i sveta u centrima kao što su Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Petersburg, Beč, Tel Aviv, Milano Lion, Nica, Kazablanka, Marakeš kao i u Brazilu; Porto Alegre, Pelotas i Sao Jose dos Kampos. Kao pobednik konkursa „Concerti in Villa“ u Vićenci debitovao je pred američkom publikom nastupajući u čuvenoj dvorani Karnegi Hol Njujorku. Koncertirao je i širom Južnoafričke republike, kao i u Australiji.

Redovno nastupa i kao kamerni muzičar sa violončelistom Draganom Đorđevićem sa kojim je ostvario niz uspešnih koncerata na festivalima u Srbiji i inostranstvu, gde su imali veoma zapažene nastupe na festivalima kao što su „Contemporary Piano Faces“ u Sankt Petersburgu u koncertnoj dvorani Marijinskog teatra i festival „Večeri na Griču“ u Zagrebu, te u Ljubljani, Kotoru itd. Takođe, nastupa i sa violinistom Stefanom Milenkovićem sa kojim je u prošloj godini nastupao na festivalima u Hrvatskoj, Bosni, Italiji i Srbiji.

Sarađivao je i sa članovima ansambla „Ensamble Liaison“ iz Melburna, kao i sa solistima kao što su Roman Simović, Janoš Balint (flauta), Dejan Gavrić (flauta), Eric Crambes (violina), Tim Hough (čelo). Sa francuskim pijanistima Mišel Dalbertoom i Žan Bernar Pomieom i orkestrom iz Bretanje izveo je Mocartov trostruki klavirski koncert na prestižnom festivalu „Les pianos de nouveau siècle“ u Lilu, kao i na festivalu u Renu u Fracuskoj. Dobitnik je brojnih nagrada na svetskim pijanističkim takmičenjima. Nastupao je sa brojnim orkestrima, među kojima se izdvajaju Filharmonije iz Kejptauna i Johanesburga, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS, KwaZulu Natal filharmonija iz Durbana, Orkestar praške opere, Simfonijski orkestar Teatra Olimpiko, Kamerni orkestar „Dušan Skovran“, Simfonijski orkestar „Camerata Serbica“ i drugi, kao i sa brojnim eminentnim domaćim i inostranim dirigentima. Snimao je za radio i televizijske kanale u Japanu, Brazilu, Maroku, Kanadi, Poljskoj, Izraelu itd.