Vladimir Pištalo v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije

Pisac Vladimir Pištalo imenovan je za novog upravnika Narodne biblioteke Srbije. Leskovački kulturni centar čestita svom dugogodišnjem saradniku i prijatelju, jednom od najznačajnijih, najčitanijih i najprevođenijih savremenih srpskih pisaca dolazak na čelo najstarije institucije kulture u Srbiji.

Preuzeto sa sajta dnevnog lista Politika

Vladimir Pištalo (Foto Z. Anastasijević)

Književnik Vladimir Pištalo imenovan je za v.d. upravnika Narodne biblioteka Srbije na današnjoj sednici Vlade Srbije.

 Poznati pisac diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, stekao je zvanje mastera na Univerzitetu u Nju Hempširu, Odsek za američku istoriju, gde je i doktorirao.

 Predavao je na Koledžu Beker, Lester i Vorčester, Masačusets, na Univerzitetu u Beogradu i na Univerzitetu u Nju Hempširu.

 Dobitnik je brojnih nagrada: „Meša Selimović” za zbirku eseja „Značenje džokera” (2020), „Grigorije Božović” za roman „Sunce ovog dana” (2019), „Kočićevo pero” za roman „Venecija”, kao nagrade za najprodavanije knjige u Srbiji za romane „Venecija” (2011) i „Tesla, portret među maskama” (2009).

 Dobio je i nagradu biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu u bibliotekama Srbije (2009), Ninove književne nagrade za roman „Tesla, portret među maskama” (2008) i mnoge druge.

 Iza sebe ima bogato radno iskustvo: od 2019. godine predsednik je Kulturnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, a od 2017. urednik Projekta književnih prikaza, Srpske studije, dok je od 2010. koordinator grupe za program „Dijalog civilizacija: društveni konflikt na Balkanu” Univerziteta Nortistern.

 Bio je rukovodilac projekta „Održivost i kultura” na Institutu za održivost Univerziteta u Nju Hempširu, urednik časopisa „Književna reč” i „Delo”, a bavio se i dramaturškim kreativnim poslovima, jer je pisao scenarija za TV Beograd i bio je urednik u nedeljniku „Železničke novine”, preneo je Tanjug.