Pisac Vladimir Pištalo imenovan je za novog upravnika Narodne biblioteke Srbije. Leskovački kulturni centar čestita svom dugogodišnjem saradniku i prijatelju, jednom od najznačajnijih, najčitanijih i najprevođenijih savremenih srpskih pisaca dolazak na čelo najstarije institucije kulture u Srbiji.

Preuzeto sa sajta dnevnog lista Politika

677z381_VLADIMIR-PISSTALO-KNJIZZEVNIK-f-z-anastasi-sss

Vladimir Pištalo (Foto Z. Anastasijević)

Književnik Vladimir Pištalo imenovan je za v.d. upravnika Narodne biblioteka Srbije na današnjoj sednici Vlade Srbije.

 Poznati pisac diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, stekao je zvanje mastera na Univerzitetu u Nju Hempširu, Odsek za američku istoriju, gde je i doktorirao.

 Predavao je na Koledžu Beker, Lester i Vorčester, Masačusets, na Univerzitetu u Beogradu i na Univerzitetu u Nju Hempširu.

 Dobitnik je brojnih nagrada: „Meša Selimović” za zbirku eseja „Značenje džokera” (2020), „Grigorije Božović” za roman „Sunce ovog dana” (2019), „Kočićevo pero” za roman „Venecija”, kao nagrade za najprodavanije knjige u Srbiji za romane „Venecija” (2011) i „Tesla, portret među maskama” (2009).

 Dobio je i nagradu biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu u bibliotekama Srbije (2009), Ninove književne nagrade za roman „Tesla, portret među maskama” (2008) i mnoge druge.

 Iza sebe ima bogato radno iskustvo: od 2019. godine predsednik je Kulturnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, a od 2017. urednik Projekta književnih prikaza, Srpske studije, dok je od 2010. koordinator grupe za program „Dijalog civilizacija: društveni konflikt na Balkanu” Univerziteta Nortistern.

 Bio je rukovodilac projekta „Održivost i kultura” na Institutu za održivost Univerziteta u Nju Hempširu, urednik časopisa „Književna reč” i „Delo”, a bavio se i dramaturškim kreativnim poslovima, jer je pisao scenarija za TV Beograd i bio je urednik u nedeljniku „Železničke novine”, preneo je Tanjug.