ПРОЈЕКАТ METAHUMAN У КРЕАТИВНОМ ЦЕНТРУ У ЛЕСКОВЦУ

ПРОЈЕКАТ МЕТАХУМАН У КРЕАТИВНОМ ЦЕНТРУ У ЛЕСКОВЦУ

УПОЗНАЈТЕ ПРАИСТОРИЈСКОГ ЧОВЕКА

ИЗ ЛЕПЕНСКОГ ВИРА

Након светске премијере иновације из Србије на Еџпо 2020 Дубаи и изложбе у Народном музеју Србије у Београду  – МетаХуман човек, који је заиста живео пре 10.000 година, биће представљен публици у Лесковцу

БЕОГРАД, 19. 4. 2022. – Након огромне пажње светске и домаће јавности коју је доживео представљањем на Светској изложби у Дубаију и у Народном музеју Србије, пројекат “Прехисториц МетаХуман” – виртуелно оживљавање праисторијског човека из Лепенског вира, премијерно је представљен и публици у Лесковцу.

Поставка ће у новоотвореном Дигиталном културном центру, који је део Лесковачког културног центра посвећен савременој култури и креативним индустријама, трајати до 18. маја. Сви посетиоци биће део научне и дигиталне револуције, будући да је у питању иновативни пројекат српских научника и иноватора, реализован уз подршку националне платформе Србија ствара.

У склопу представљања пројекта, 21. априла, биће одржан и разговор са проф. др Софијом Стефановић са Филозофског факултета у Београду на тему: “Како је праисторијски човек спојио науку и гејминг индустрију?”

Први пут у историји човечанства, верно приказано дигитално лице праисторијског човека из Лепенског вира, анимирано је и “оживљено” уз помоћ врхунске Метахуман технологије, развијене у Србији. Група научника и иноватора из Србије на челу са проф. др Софијом Стефановић прво је на бази анализе ископаних костију урадила реалистичан 3Д модел лобање праисторијског човека, а потом је уз помоћ врхунске МетаХуман технологије – коју је развила домаћа гејминг компанија “3латерал” из Новог Сада (део “Епиц гамес”) и Унреал Енгине-а софтвера – праисторијски човек виртулено и “оживео”.

„Пресрећна сам због огромног интересовања јавности да погледа овај револуционарни пројекат, због чега се и родила идеја да наш МетаХуман посети градове широм Србије. То желимо да спроведемо у дело и када је реч о целокупној поставци којом се Србија успешно представила на овогодишњем Еџпоу у Дубаију. Конкретно Метахуман пројекат је невероватан спој науке и гејминг индустрије и имаће утицаја у бројним другим гранама креативних индустрија… То је управо мисија за коју се залаже “Србија ствара” – развој и подршка мултидисциплинарност, сарадње у области иновација и креативних индустрија, подршка талентима, али и представљање Србије у свету као модерне и иновативне земље”, истиче Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам, која предводи тим платформе Србија ствара.

Осим овог револуционарног пројекта сви посетиоци биће у прилици и да у виртуелној реалности (ВР) посете неку од изложби којима је Србија у Дубаију представила нека од највећих достигнућа наших научника, попут Николе Тесле, Михаила Пупина или дела Надежде Петровић и национално благо Народног музеја Србије.

“За људе који живе у унутрашњости Србије је важна ствар да могу да погледају неке савремене изложбе или испрате иновативне и интересантне догађаје. Посебно ме чини срећном чињеница да је управо Лесковачки културни центар технички опремљен и за овакве догађаје, због чега ћемо се трудити да увек будемо у корак с временом и својим суграђанима понудимо иновативне и модерне садржаје”, истиче директорка Лесковачког културног центра Сања Цонић.

Национална платформа Србија ствара је кровно, међуресорно тело задужено за међународну промоцију Србије кроз извозни потенцијал из области креативних индустрија, иновација и економије засноване на знању. Кроз концепт Србија ствара истиче се важност креативних индустрија, науке и економије засноване на знању, пружа се подршка уметницима и ствараоцима да излазе на међународну сцену и афирмишу се највише савремене вредности – креативност, иновативност, аутентичност, знање и таленат.