Promocija knjiga Vojkana Ristića

„Енглески издавач“ и „Досије новинар“ наслови су књига Војкана Ристића, новинара и писца из Врања, дописника листа „Данас“, које су представљене 5. марта у Лесковачком културном центру. 
 „Роман „Енглески издавач“ је занимљива, слојевита и напета прича са елементима трилера, која покрива период од 1941. до данашњих дана, новинарски читко и питко написана, што је за читаоце најпријемчивије“, приметио је Драган Радовић, уредник књижевног програма Културног центра. 
 
„Енглески издавач“ је моја породична прича, настајала је четири године, то је мој роман првенац с којим сам тек закуцао на врата литературе, а другим ћу, надам се, отворити та врата“, каже Ристић, који је до сада објавио петнаестак књига афоризама, записа и прича. Додаје ексклузивно за Културни центар да ради на другом роману чији ће део бити објављен у следећем броју часописа „Наше стварање“. Реч је о причи о Првом светском рату која се односи на наш крај и корене овог писца, а носиће назив „Све боје завере“.  
 
Говорећи о књизи „Досије новинар“, Срђан Цонић, дописник РТС-а, је нагласио да је то занимљива хроника о последњих тридесет година, испричана кроз искуство једног изузетног новинара, који је трагајући за истином прошао много тога, многе београдске редакције и написао много занимљивих репорташа и прича. „Дружио се са квалитетним људима и доајенима новинарства у Србији и то је преточио у ову књигу која може да буде водич и путоказ за младе новинаре“, истиче Цонић.
 
Несумњиви ауторитет у новинарству, Неда Тодоровић, професор на Факултету политичких наука у Београду, о овој књизи је записала: „Ово је опело једној земљи, професији, есеј о менталитету једног несрећног народа, геополитичка студија, ода љубави посвећеника према медијима, уредницима и колегама. Изнад свега је то прича о томе како се калио један, по свему изврстан, особен, непоткупљив новинар чије је погонско гориво била и остала страст према новинарству“.
 
Војкан Ристић каже да је његова намера била да овом књигом , у ова тешка времена, да замах младим колегама да се посвете овој професији „слатке горчине“. „Познато је у каквом је тешком стању данас новинарство, како се тешко живи и како је ова професија понижена. „Досије новинар“ је, пре свега, провокација за младе колеге и нада да није све изгубљено, да постоје велике шансе да то буде један нови искорак и неко ново поглавље за боља времена за нас новинаре“, закључује Ристић.
 
Аутор је казао да је Лесковац изабрао за промоцију својих књига зато што га везују лепе успомене за овај град, где је због новинарског смера завршио средњу школу. Присетио се и стицања првих знања на пракси у „Нашој речи“ и Радио Лесковцу, и дружења са лесковачким новинарима, међу којима су Воја Добријевић, Данило Коцић, Милорад Цветковић, Душан Стаменковић, Бобан Томић и Вили Хубач. На крају је рекао да му је жао што је затворен Радио Лесковац и да са тугом гледа ту зграду у којој су многи врсни новинари много тога лепог научили.
 

Ивана Ристић

ff-font-awesome4 icon-angle-leftff-font-awesome4 icon-angle-right