Izložba i knjiga "Bolnica Stobart"

У Галерији Лесковачког културног центра 1. марта отворена је изложба „Болница Стобарт – Крагујевац 1915“ аутора Татјане Јанковић. Представљена је и истоимена књига ове ауторке, која садржи сведочанства чланица хуманитарне мисије Мејбел Дирмер, Монике Стенли и Олив Олдриџ. 

 Оне су од априла до новембра 1915. боравиле у Крагујевцу и у пољској болници, са организованом групом медицинског особља и волонтера, коју је предводила Мејбел Синклер Стобарт, лечиле српску војску и локално становништво. Лечено је око 20.000 оболелих од тифуса. Оболеле су и умрле и три чланице мисије.

Пројекат су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и град Крагујевац. У име издавача књиге, директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу, Мирко Демић је нагласио да је један од циљева овог пројекта, реализованог поводом обележавања сто година од завршетка Великог рата, недовољно познавање локалне историје. „У Првом светском  рату на нашем подручју деловале су не само шкотска, него и руска и француска мисија, а ништа од тих података није систематски обрађено и чак немамо ни заједничко спомен обележје, а имамо гробове три жене странкиње које су умрле лечећи наш народ. У овој књизи испричана је типична женска прича о Великом рату. Ми смо имали аутентична сведочанства ових жена, које су оставиле дивне слике о Србима, а до прошле године та три невелика текста нису била преведена. Овим пројектом то је исправљено“, казао је Демић.  

Поставка изложбе, која ће пред лесковачком публиком бити наредних десетак дана, садржи тридесет паноа са репродукцијама фотографија и текстовима и болници Стобарт.

ff-font-awesome4 icon-angle-leftff-font-awesome4 icon-angle-right