Beogradska izložba Letnje umetničke škole

Изложба 18. Летње уметничке школе Универзитета уметности у Београду отворена је 19. фебруара у Галерији Факултета ликовних уметности у Кнез Михаиловој улици. „Град: будућност традиције/традиција будућности“ назив је осамнаестог издања ове традиционалне школе, која је одржана од 12. до 19. јула прошле године у Лесковцу у организацији Лесковачког културног центра, под покровитељством локалне самоуправе. Инспирација за изложене радове, који ће пред београдском публиком бити до 2. марта, био је Лесковац – један од првих и најважнијих

 центара индустријске револуције у Србији, некадашњи Мали Манчестер. Културно наслеђе Лесковца и околине, које је данас из различитих историјских разлога девастирано или угрожено, послужило је као полазиште за савремена читања и уметничке интерпретације, подизање свести и важности тог наслеђа и подстицај за будући развој. Радови су настали на интерактивним, мултидисциплинарним радионицама са 37 студената уметности из Србије, Македоније, Пољске, Словачке, Немачке, Португалије, Ирана и Кине. 

Отварајући изложбу, проф. Зоран Ерић је изразио захвалност Лесковачком културном центру и директорки Сањи Цонић за беспрекорну организацију. „За мене који сам на тој школи био само по функцији тадашњег ректора Универзитета уметности и нисам био ангажован као професор, резултати су импресивни и они се виде на изложби пред нама“, истакао је Ерић.  

Проф. Милета Продановић, ректор Универзитета уметности, најавио је да ће ове године Летња уметничка школа први пут бити одржана ван граница Србије и то у Котору. Осврћући се на прошлогодишњу школу, нагласио је да је Лесковац са својом богатом културном баштином био подстицајно окружење за уметничка истраживања.

На отварању су говориле и професорке четири факултета уметности које су водиле радионице. Као резултат радионице „Урбани идентитети – савремене интерпретације“, Факултета примењених уметности, су настале интервенције у јавном простору, које су варирале од просторно-амбијенталних до концептуалних уметничких реакција у различитим медијима – од макета, преко фотомонтажа, до кратких филмова и дешавања у простору.

Радионица „Нова прошлост – Гениус лоци Вучје“, Факултета ликовних уметности, истраживала је креативни дијалог са видљивим и невидљивим премисама простора, указала на потребу ревитализације и реактивације девастираних објеката и њиховог огромног потенцијала за развој културног туризма и креативне индустрије као покретача локалног економског развоја.

Учешћем у радионици „Лесковац – сећања која отварају хоризонте будућности“, Факултета драмских уметности, полазници су добили прилику за стварање сопственог наратива. Радионица је анализирала културни капитал града Лесковца са циљем успостављања нове културе сећања на значајне моменте преобликовања идентитета града, а посебно на период његовог индустријског успона између два светска рата.

Полазници радионице „Градска песма међуратног Лесковца – ново читање“, Факултета музичке уметности, истраживали су карактеристике традиционалног музичког израза лесковачког краја, као и његове могуће трансформације у савременији звук. Полазна основа за рад била је „Лесковачка песмарица“, збирка песама насталих обрадом записа које је у овом крају забележио етномузиколог Миодраг Васиљевић. На основу обраде изабраних напева из Песмарице, коју је објавио Лесковачки културни центар, студенти су стварали нове композиције и аранжмане. На отварању изложбе изведен је сплет композиција насталих на радионици.

ff-font-awesome4 icon-angle-leftff-font-awesome4 icon-angle-right