Prva nagrada Oktobarskog salona Nikoli Markoviću

Nikola Marković, magistar slikarstva iz Leskovca, dobitnik je prve nagrade 61. Oktobarskog likovnog salona za rad „Five little birds“, diptih, akrilik na platnu. U obrazloženju žirija, koji su činili dr Slobodan Radojković, profesor Fakulteta umetnosti u Nišu i istoričari umetnosti dr Dragana Kovačić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Srbije i dr Srđan Marković, univerzitetski profesor, kaže se da „ovaj rad naglašene lirske poetike, izuzetno sofisticirane i zrele izražajnosti, u sebi sadrži slojevita značenja slobode, pokreta i dinamike koji izviru iz prirodnih tokova i procesa“.

Druga nagrada je dodeljena Jovani Mitrović, masteru likovnih umetnosti iz Beograda, za grafiku „Pad u vreme“. „Negujući prefinjen odnos prema crtežu, relacijama između svetlog i tamnog, autorka je načinila grafiku čiji je vizuelni sadržaj smelo obogaćen grafičkim kvalitetima rasterske slike“, zaključuje žiri. 

Mina Živić, master grafički dizajner iz Niša, dobila je treću nagradu za rad „Nered“, za koji žiri konstatuje: „Spajajući grafičke i slikarske elemente, autorka iznosi svoj doživljaj urbanih scena, vešto uspostavljajući ravnotežu između linije i mrlje, boje i odsustva boje“.

Za ovu tradicionalnu manifestaciju od 104 rada 55 autora, prispela na konkurs, žiri je za izlaganje izabrao 41 rad 34 umetnika. Žiri konstatuje da su odabrani radovi realizovani u različitim tehnikama i pokazuju zrelost i potrebu stvaralaca da istražuju u okvirima svojih individualnih poetika, dodajući da Oktobarski likovni salon u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra iz godine u godinu postaje sve značajnija likovna manifestacija, koja svojim kvalitetom potvrđuje sve veće interesovanje autora iz zemlje i inostranstva. Ove godine među učesnicima iz cele Srbije je i umetnici iz Južne Koreje, Kajong Če, koja je nedavno imala samostalnu izložbu u galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu.  

Otvarajući Oktobarski likovni salon Slobodan Radojković je naglasio da se žiri prilikom izbora radova za izlaganje rukovodio potrebom o ujednačenom prezentovanju raznorodnih i autentičnih poetika, a da činjenica o negovanju različitih tehničko-tehnoloških postupaka, od uljane ili akrilne slikarske tehnike, kolaža, grafike u propusnoj štampi, mozaika, fotografije, skulpture i crteža, potvrđuje široki prostor delovanja umetnika čija su dela zastupljena u ovoj postavci.

Ovogodišnji Oktobarski salon biće pred leskovačkom publikom do 25. novembra.

Ivana Ristić

.