Otvoren 11. FAPOR

Poetsko muzički kabare „Čeznem da vam kažem“ Milorada Mikija Damjanovića otvorio je sinoć 11. Festival amaterske pozorišne režije Fapor i oduševio publiku u Leskovačkom kulturnom centru. Sve bilo je muzika u toj predstavi, od stihova Jovana Dučića, Mike Antića, Desanke Maksimović, Vaska Pope, preko kompozicija za sva vremena Đorđa Balaševića, Bajage, Gabi Novak… sve do duhovitih uspomena na Jugoslaviju, detinjistvo, studentske dane i početak karijere prvaka drame Beogradskog dramskog pozorišta Damjanovića, uz koga su nastupili glumci Dragana Mićalović, Jana Milić i Stevan Piale, sopran Nataša Radovanović, stalna članica Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i pijanista Pavle Joksimović. Program za pamćenje.

Publiku je u ime organizatora pozdravila direktorka Sanja Conić, a u ime lokalne samouprave Sanja Milošević. Posle uspešnog starta, na 11. Faporu u takmičarskom programu očekuje nas pet predstava amaterskih trupa iz Despotovca, Beograda, Kruševca, Lebana i Marije Bistrice iz Hrvatske, po izboru selektora Miodraga Dinulovića, reditelja i pedagoga. On u izveštaju konstatuje da je opšti utisak da Fapor animira veliki broj stvaralaca da promišljaju vredne predstave u Srbiji i regionu, a da posebno ohrabruje sve veći broj mladih ljudi koji kreiraju i izvode predstave, što vraća veru u opstanak pozorišta van profesionalnih okvira.

U pratećem programu festivala, čiji je umetnički direktor popularni pozorišni i televizijski glumac Dejan Tončić, postavljena je izložba „Srpsko pozorište u Velikom ratu“ Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, čije su autorke muzejske savetnice Mirjana Odavić i dr Jelica Stevanović.

O festivalskim priznanjima, među kojima je i glavna nagrada za režiju „Dragan Dimitrijević“, odlučivaće žiri koji čine glumci Andrija Daničić, Tijana Pečenčić i Suzana Grujić.

Ovogodišnji Fapor, koji finansijski podržava Ministarstvo kulture i informisanja, završava se 8. novemra dodelom nagrada i predstavom van konkurencije „Čovjek visine“ po tekstu Ane Đorđević, u režiji Jane Maričić, u kojoj igraju Nebojša Milovanović i Bojan Žirović.

Ivana Ristić

.