Spuštena zavesa 11. Fapora

Prva nagrada „Dragan Dimitrijević“ za najbolju režiju, na svečanoj ceremoniji zatvaranja 11. Fapora 8.novembra, dodeljena je Nikoli Dragaševiću za predstavu „Smrt na sahrani“ Teatra ulica iz Beograda. U obrazloženju žirija, koji su činili glumci Andrija Daničić, Tijana Pečenčić i Suzana Grujić, ističu se dovitljiva rediteljska rešenja, izuzetno vešto vođenje velikog glumačkog ansambla i rediteljev dodatni rad na adaptaciji teksta i izboru muzike. Nagrada koja nosi ime nekadašnjeg doajena leskovačkog Narodnog pozorišta sastoji se od plakete i novčanog iznosa od 50.000 dinara.

Dušanu Blagojeviću je dodeljena druga nagrada za režiju predstave „Autobiografija“ Branislava Nušića, dramskog studija Gimnazije „Stojan Ljubić“ iz Lebana, uz obrazloženje da reditelj maštovitim i efektnim sredstvima vešto vodi ansambl, pružajući im priliku da kao kolektiv pokažu ujednačenu igru, naročito kroz koreografske elemente i scenski pokret koji dominiraju u predstavi. Ovoj predstavi pripala je i nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu koja je dodeljena Jakovu Miljkoviću. Talentovani gimnazijalac se „nametnuo specifičnim šarmom i mladalačkom energijom, tumačeći Branu Nušića u kolektivnoj igri sa svojim vršnjacima na sceni“, konstatuje žiri.

Treća nagrada za režiju dodeljena je Ivanu Bogićeviću „za pojedina rediteljska rešenja u predstavi „Bure baruta – greh i razdor“ Amaterske pozorišne trupe „Čkalja“ iz Kruševca i hrabre dramaturške intervencije na tekstu Dejana Dukovskog kojima je“, podvlači žiri, „upozorio na  aktuelne probleme društva, inspirisan filmom „Sedam i po“ Miroslava Momčilovića“.

Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu dodeljena je Niki Grabušić, „mladoj i izuzetno darovitoj glumici, zbog snažnog potencijala koji nosi u sebi i besprekorno odigrane uloge Katice u predstavi „Biti, piti il popevati, kak vam paše, same ne zlo misliti“ teatra „Vende tam“ iz Marije Bistrice iz Hrvatske, u kojoj je pokazala tačne i precizne glumačke postupke, lik, radnju i elemente žanra“, kaže se u obrazloženju žirija. Ovoj predstavi pripala je i nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu koja je dodeljena Klari Kurešić uz obrazloženje da je uverljivom transformacijom dočarala Franca, vladajući scenskim prostorom uz suptilno i šarmantno otvaranje „četvrtog zida“ ka publici. Specijalna nagrada žirija dodeljena je ovom teatru pod vođstvom glumice Nevene Vukes za izuzetan doprinos kulturi u Mariji Bistrici i poseban pedagoški pristup u radu sa mladim ljudima, zbog čega je ansambl predstave pokazao svoj potencijal i kreativnost, pružajući publici užitak za gledanje. 

Milošu Miloševiću dodeljena je nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu u predstavi „Ruženje naroda“ po tekstu Slobodana Selenića u izvođenju ansambla Centra za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“ iz Despotovca, „za dosledno sprovođenje glumačke radnje na sceni uz vidljiv trud i rad na istraživanju uloge Upravnika“, kaže žiri dodajući da se u ovom tumačenju posebno ističe govorna radnja i izuzetna interakcija sa partnerima.

Ovogodišnji Fapor završen je na najbolji mogući način izvođenjem vrhunske predstave u čast nagrađenih „Čovjek visine“, nastale u koprodukciji Narodne biblioteke u Budvi i Beoarta, po tekstu Ane Đorđević, u režiji Jane Maričić, u kojoj igraju poznati glumci Nebojša Milovanović i Bojan Žirović.

Ivana Ristić