Slike Save Šumanovića u Leskovcu

Izložba slika jednog od najznačajnijih srpskih slikara prve polovine 20. veka Save Šumanovića otvorena je u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra, 4. decembra. Izbor iz kolekcije Galerije slika „Sava Šumanović“ u Šidu obuhvata 28 dela iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva. Postavka nosi naziv „Sava Šumanović – Majstor iz Šida“. Pred leskovačkom publikom do 29. decembra biće neke od najpoznatijih Šumanovićevih slika, među kojima su Luksemburški park u Parizu, Šidska crkva, Mladi par na klupi u gradu, Rusinka u narandžastom, Berba grožđa, Ašikovanje na mesečini, kao i aktovi i šidski pejsaži iz poslednje decenije umetnikovog života.

Sava Šumanović je rođen 1896. u Vinkovcima, od četvrte godine odrastao je u Šidu, gimnaziju je završio u Zemunu, a slikarstvo u Zagrebu. Usavršavao se u Parizu u ateljeu Andre Lota. Savu su 1942. zajedno sa još 150 Srba iz Šida uhapsile ustaše i odvele u Sremsku Mitrovicu, tada na teritoriji NDH, gde je posle dva dana streljan i sahranjen u masovnoj grobnici.

Najveći broj njegovih dela čuva se u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu, potom i u najznačajnijim ustanovama kulture u zemlji i inostranstvu.

Ovu reprezentativnu izložbu je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvrtanović. Na otvaranju su govorili državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Ivanović, direktorka Galerije slika ‘’Sava Šumanović’’ u Šidu Jovana Lakić i direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić.

I.R.