Veličanstven Kolegijum muzikum

Veličanstvenim nastupom na otvaranju 7. Međunarodnog festivala i letnje akademije muzike STRINGS 20. jula u leskovačkom Narodnom pozorištu Akademski hor Kolegijum muzikum potvrdio je reputaciju jednog od najeminentnijih ansambala u zemlji. Osnovan daleke 1971. na inicijativu dirigenta, kompozitora i pedagoga Vojislava Ilića, ovaj legendarni hor koji je svojevremeno vodila čuvena Darinka Matić Marović, i sada pod upravom Dragane Jovanović, jednako kao i ranije, pronosi slavu naše zemlje širom sveta. Kolegijum muzikum je održao više od 3000 koncerata u zemlji i inostranstvu, ostvario trajne snimke za RTS i mnoge strane televizijske i radio stanice i preko 200 premijernih izvođenja, među kojima su i dela posvećena ovom ansamblu. Hor je osvojio mnogobrojna priznanja na najznačajnijim takmičenjima i festivalima, nastupao u najprestižnijim koncertnim dvoranama, među kojima i u Karnegi hol u Njujorku gde su doživeli ovacije. Nadahnutim interpretacijama na najvišem umetničkom nivou, sasvim očekivano, oduševili su i leskovačku publiku. Od Dodolske pesme Marka Tajčevića, preko Rahmanjinove Bogorodice djevo, do Tri šaljive minijature iz Crne Gore sa izvanrednom solistkinjom, sopranom Milenom Damnjanović, sve do Skerca u „Š“ Dragutina Gostuškog i pesme Ovo je Srbija, izvedenih na bis, bio je to koncert koji će ovdašnja publika dugo pamtiti.
Najlepši način za početak 7. STRINGS-a, koji je u kratkom vremenskom periodu od nekadašnje škole muzike prerastao u festival i akademiju. „STRINGS je postao prestižan festival u Srbiji“, rekla je na otvaranju direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić, dodajući da je to zahvaljujući podršci lokalne samouprave i gradonačelnika Gorana Cvetanovića. „Leskovački kulturni centar se od drugih instutucija razlikuje jer ima energiju, viziju i tim. Zato imamo i podršku Ministarstva kulture i informisanja, koje je ove godine izdvojilo 5,5 miliona za naših deset projekata“, zaključila je direktorka.
Oduševljen STRINGS-om ugledni pedagog i izvođač Panta Veličković, profesor viole na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i u Školi za muzičke takente u Ćupriji, naglasio je da je to pravi primer decentralizacije i da takvih događaja treba da bude što više u zemlji.
Otvarajući 7. STRINGS pomoćnik gradonačelnika Milan Stojković je istakao da ova manifestacija iz godine u godinu raste i da možemo da se pohvalimo činjenicom da je naš grad jedan od centara kulture u Srbiji. „Ponosni smo što manifestacije poput STRINGS-a okupe veliki broj naših šugrađana i što oni sa njih odlaze ozarenih lica, sa muzikom u srcu“, kazao je Stojković.STRINGS je ove godine okupio više od 80 polaznika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji će do 27. jula raditi u klasama 11 eminentnih profesora i umetnika, među kojima je prvi put i jedan iz inostranstva – Tobijas Štosijek sa Muzičke akademije u Gracu. Do kraja STRINGS-a biće priređeno 15 programa, među kojima su, pre svega, koncerti vrhunskih umetnika iz zemlje i inostranstva.Ivana Ristić