STRINGS U SLICI I REČI 2

Izložba grafika Darje DjomkineNedelja, 21. julU Galeriji Leskovačkog kulturnog centra 21. jula otvorena je izložba Darje Djomkine, ruske umetnice i pedagoga. Darja Djomkina je posle Fakulteta umetnosti na Altajskom državnom univerzitetu, doktorirala u oblasti istorije umetnosti. Učestvovala je na mnogobrojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u Moskvi i Sibiru. Dobitnik je značajnih priznanja, među kojima je i nagrada Ruske akademije umetnosti. Otvarajući izložbu, Slaviša Stevanović, urednik muzičkog programa, kazao je da je fasciniran optimizmom Darjinih radova, koje je uradila specijalno za STRINGS.Koncert Miloša Janjića Gitarista Miloš Janjić održao je 21. jula koncert u holu Leskovačkog kulturnog centra. Na programu su bila dela Šuberta, Berštajna i drugih kompozitora.
Miloš Janjić je profesor gitare na Fakultetu umetnosti u Nišu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. mr Srđana Tošića. Takođe, magistrirao je u klasi eminentnog gitariste Karla Markionea na Konzervatorijumu Mastriht u Holandiji. Usavršavao se kod svetskih gitarista, među kojima su Džon Duarte, Nikita Koškin i dr. Dobitnik je prestižnih priznanja u zemlji i inostranstvu, od kojih izdvajamo Oktobarsku nagradu grada Beograda za stvaralaštvo mladih. Održao je veliki broj koncerata kao solista i u okviru različitih kamernih sastava u najznačajnijim koncertnim dvoranama u zemlji. Nastupao je širom Evrope, učestvovao kao izvođač, predavač i član žirija na festivalima kao što su Gitar Art Festival (Beograd), Nimus (Niš), Međunarodna tribina kompozitora (Beograd) i dr. Džez koncert Valerija StepanovaPoznati ruski džez pijanista, međunarodne reputacije, Valerij Stepanov održao je koncert 21. jula u Svečanoj sali grada. Koncert je naslovljen Neoklassical improvizations.
Bila je ovo jedinstvena prilika da leskovačka publika upozna ovog vrhunskog muzičara, rođenog u Jirkutsku, koji klavir svira od šeste, a komponuje od devete godine. U Moskvi je završio Centralnu muzičku školu. Na koncertima izvodi svoju muziku. Najveća inspiracija su mu Herbi Henkok, Oskar Piterson, Čik Koria, kao i Majkl Džekson, Maraja Keri, Vitni Hjuston, Stivi Vonder i mnogi drugi.