Zlatiborska „Gospođa ministarka“ najbolja na FAPOR-u

Na sinoćnoj ceremoniji zatvaranja jubilarnog 10. Fapora prva nagrada za režiju „Dragan Dimitrijević“ dodeljena je Andrijani Simović, rediteljki predstave „Gospođa ministarka“ Branislava Nušića u izvođenju Teatra Inat i Udruženja Prkos iz Zlatibora. Nagrada koja nosi ime nekadašnjeg doajena Narodnog pozorišta u Leskovcu, sastoji se od plakete i novčanog iznosa od 50.000 dinara. U obrazloženju žirija, koji su činili Jana Maričić, rediteljka, Igor Pavlović, glumac i reditelj i Maja Janković, glumica, kaže se: “ Britka, brza, duhovita i razigrana predstava, koja odiše fantastičnom energijom i maštovitim rediteljskim rešenjima sa merom, koju glumci sa izuzetnom predanošću i veštinom, a pre svega poverenjem i ljubavlju prema svom reditelju/pedagogu, ostvaruju“. Ovoj predstavi pripala je i nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu – Živku ministarku koju je na sceni ostvarila Bojana Kostović. „Vedra, duhovita, razigrana Živka u lepoj transformaciji lika, od naivne domaćice sa samog početka, do moći željne supruge ministra vlade. Njena Živka je, pre svega, žena podložna slabostima koje nameće vreme u kom živimo“, zapaža žiri.  

Najviše nagrada na ovogodišnjem Festivalu amaterske pozorišne režije osvojilo je Trsteničko pozorište. Pripala im je druga nagrada za režiju predstave „Srpska drama“ po tekstu Siniše Kovačevića, koju potpisuje Miloš Milošević Šiki. „Sjajna glumačka igra. Duboka, emotivna, sa snažnom antiratnom porukom za napaćeni srpski narod kroz istoriju ratovanja. Pravo blago ove predstave je rad sa glumcima. Pored glumačkog doajena, tu su fantastični mladi glumci, koji bez opterećenja igraju ravnopravno, čisto i jednostavno, veoma teške uloge, tako daleke njihovim iskustvima. Bravo za rad sa glumcima“, kaže se u obrazloženju. Dušanu Joviću je pripala nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu za lik Obrada Srećkovića uz obrazloženje: „Igrati dobrog čoveka je izuzetno teško. Dušan Jović je sa nežnošću, emotivno, odigrao oca koji je u potrazi za sinom na ratištu. Njegova toplina i ljudskost, kao i mera u glumačkom izrazu, u jednom ovakvom komadu u kom lako može da se sklizne u patetiku, su fascinantni. On, kao što brine i traži svog sina, isto tako brine za mlade glumce na sceni kao njihov glumački otac. Traži im oči, kontakt i iskreno i sa verom vodi igru na pozornici“. Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu otišla je u ruke Viktoru Nedeljkoviću za ulogu Milana Srećkovića. U obrazloženju se navodi: „Veliki talenat, jednostavnost u izrazu, bez i jednog viška u pokretu i emociji. Samopouzdanje i lakoća sa kojom sve to ostvaruje su za jedno veliko BRAVO“.

Treća nagrada za režiju dodeljena je Jovani Mišković i Dušanu Vukašinoviću za režiju predstave „Ručni rad ili tajna jednog pisma“ koju je napisao Žan Klod Dano, a izvodi Glumački atelje Doma kulture Čačak. Obrazloženje žirija glasi: „Apsurdna, vedra, izuzetno duhovita predstava sa neočekivanim obrtom u angažovano pozorište. Sjajan rad sa glumcima početnicima“. 

Nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu dobila je Anika Lehki za rolu Estele u predstavi „Samosedesilo“ Teatra levo Akademskog kulturno-umetničkog društva „Lola“ iz Beograda. Žiri ističe: „Bez i jednog trenutka patetike, veoma fokusirano, Anika od samog početka oslikava baku Estelu koja želi ljudski kontakt i topli prijateljski pogled nakon gubitka svog muža Knuta. Skrećući pažnju sa emotivnog sadržaja lika, ona vešto, uprkos veoma ekspresivnom fizičkom izboru sredstava, uspeva da donese jednu dobru, toplu bakicu koja se brine o nepoznatim ljudima jer je usamljena i željna bliskosti“. 

Spesijalna nagrada dodeljena je za kolektivnu igru ansamblu predstave „Peron za sutra“ u režiji Uroša Mladenovića i izvođenju Amaterskog pozorišta Doma kulture iz Prijepolja. U obrazloženju se kaže: „Fantastično vođeni mladi ljudi u besprekornoj igri progovaraju kroz poznati tekst Meri Džons o sopstvenim  iskustvima i borbi sa sobom i okruženjem u kome žive, da ostanu u maloj sredini iz koje su potekli. Vešta glumačka igra, sa lepim rediteljskim rešenjima“. 

U čast nagrađenih izvedena je predstava DrAmatera Leskovačkog kulturnog centra „Svako to mrzi hladno“ po tekstu Nemanje Stankovića u režiji Darka Zloporubovića. Deseti jubilarni FAPOR zatvorila je predsednica žirija Jana Maričić rečima „Živelo pozorište!“  

Ivana Ristić