Otvoren 60. Oktobarski salon

Pobednik jubilarnog Oktobarskog salona Ivan Milenković

.

Šezdeseti Oktobarski likovni salon otvoren je 31. oktobra u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra. Na najznačajnijoj godišnjoj izložbi leskovačkih umetnika učestvuju i stvaraoci sa šireg područja juga Srbije, iz Niša i Beograda, a ove godine prvi put i umetnica iz Slovenije, sa Fakulteta likovnih umetnosti u Ljubljani. Time je leskovački Oktobarski salon prvi put postao međunarodni. Od 107 radova 53 autora, prijavljenih na konkurs za ovogodišnji salon, stručni žiri je za izlaganje izabrao 50 dela 40 umetnika. Posebno ohrabruju ocene žirija, koji su činili istaknuti istoričari umetnosti: prof. dr Srđan Marković, dr Dragana Kovačić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Srbije u Beogradu i Biljana Grković, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Kruševcu. Žiri konstatuje da leskovački Oktobarski salon pokazuje snažan iskorak, kako po broju prijavljenih autora i dela, tako i po raznovrsnosti likovnih poetika i tehnika.

U osvrtu na ovu izložbu, Dragana Kovačić, između ostalog, piše: „Šezdeset godina Leskovac neguje Oktobarski likovni salon kao jednu od najvažnijih pojavnosti svoga kulturnog života. Više od svečanosti ili revije, ova manifestacija znači ohrabrenje i podsticaj za umetnike u vremenu i okolnostima u kojima živimo… Sve ono što se tokom godine odvija u ateljeima, umetničkim radionicama, u skicen blokovima, pred štafelajima ili nad grafičkom pločom, razotkriva se i postaje vidljivo na izložbi kakva je Oktobarski likovni salon. Tako grad pokazuje još jednu, ponešto skrivenu dimenziju svoga života… Četrdeset umetnika različitih provenijencija i generacija, koji ove godine izlažu zajedno u Leskovačkom kulturnom centru, pokazuju raznovrsnost interesovanja i opservacija koje su formulisane u osobenim likovnim i vizuelnim izrazima. To mnoštvo pojedinačnih stajališta zajedno stvara jednu panoramu u kojoj sagledavamo šta je to što se događa u oblasti likovnog stvaralaštva kod nas. Naći ćemo u toj panorami radove duboko ukorenjene u sopstvenom kolektivnom svesnom, u reminiscencijama na srednjovekovne slike, ili u pojedinačnom podsvesnom, u morfologiji nadrealnog i fantastičnog… Izvedeni u širokom opsegu tehnika, u slikama, mozaicima, grafici, crtežu, fotografiji, ili kolažima, likovni prizori što se na ovogodišnjem, jubilarnom salonu smenjuju kao trenuci u životu grada, pokazuju da Leskovac, nesumnjivo, ima dinamičnu likovnu scenu koja privlači i umetnike iz drugih sredina da se u nju uključe. Ovu scenu čine profesionalni slikari, studenti i profesori, amateri i đaci. Svi oni su zastupljeni na ovogodišnjoj izložbi i upravo oni stvaraju potencijal da se ova manifestacija dalje razvija, a kulturni prostor Leskovca proširuje. Sa svojih 60 godina i vitalnošću kojom odiše najnovija izložba, leskovački Oktobarski likovni salon uverava nas da je pred njim budućnost“, zaključuje Dragana Kovačić.

Prva nagrada 60. Oktobarskog likovnog salona 2022. dodeljena je Ivanu Milenkoviću, masteru likovnih umetnosti iz Leskovca, za ulje na platnu „Smartphone Light 28“. „Ovim radom autor dosledno razvija tematiku kojoj je posvećen poslednjih godina i kroz koju problematizuje savremenu egzistenciju mladih generacija, čiji je način života definisan posredovanom komunikacijom koja vodi prema otuđenju. Dominantno određenje u ovom ciklusu slika je ekransko svetlo, kojim autor na svojstven način naznačava svoj likovni jezik generisan iz fotografije, kao i generičku ikonografiju svakodnevice, suočavajući naše postojanje sa samoćom i prazninom“, kaže se u obrazloženju žirija.

Slobodanu Radojkoviću, doktoru likovnih umetnosti iz Niša, dodeljena je druga nagrada za algrafiju u boji “Brisel”. U obrazloženju se navodi da “rad pripada najnovijem ciklusu (“Oblaci, kiše i kolibe”) autora koji tokom svoga umetničkog delovanja otvara uvek nove puteve i probleme estetike grafičkog lista. Koristeći određeni repertoar grafičkih znakova u okviru izabrane tehnike: liniju, površinu i fotografiju, Radojković demonstrira vrhunsko poznavanje medija. Odnegovani i sofisticirani rukopis koji uspešno kombinuje izražajna sredstva kroz preklapanja i višestruku štampu, stavljen je u funkciju poetskog izraza i ima za rezultat delo koje pripada najvišim dometima grafičke umetnosti i grafičke kulture”.

Treću nagradu Oktobarskog salona dobila je Jovana Đorđević, doktor likovnih umetnosti iz Leskovca, za kolaž na ručno pravljenom papiru “Suptilnost efemernosti”. Žiri konstatuje da “svoje umeće tradicionalne izrade ručnog papira, autorka koristi kao premise za izvođenje rada dominantnog strukturalnog karaktera, obogaćenog materijalima iz prirode, što rezultira slojevitim likovnim i estetskim iskazom, osebujnog lirskog značenja”.

Nagrade se sastoje od plakete i novčanog iznosa od 50.000 dinara za prvu, 40.000 za drugu i 30.000 za treću nagradu.

Mnogobrojnu publiku u ime organizatora pozdravila je direktorka LKC Sanja Conić.

Jubilarni 60. Oktobarski likovni salon otvorila je zamenica gradonačelnika Leskovca Lidija Dimitrijević. Izložba će biti pred ljubiteljima umetnosti do 30. novembra.

Ivana Ristić