STRINGS U SLICI I REČI 6

24. i 25. julKoncerti za pamćenje Valerija Sokolova i prijatelja

Dva koncerta ukrajinskog violiniste međunarodne reputacije Valerija Sokolova i izvanrednih muzičara, profesora i polaznika STRINGS-a sa gostujućim izvođačima, obeležili su ovogodišnji festival sjajnom interpretacijom i pažljivo odabranim programom. Na prvom koncertu, održanom 24. jula, publika je uživala u delima Johana Sebastijana Baha, Feliksa Mendelsona i Ervina Šulhofa. Takva atmosfera osećala se i na drugom koncertu, održanom 25. jula, kada su bila izvedena dela Antonija Vivaldija i Rišara Galijana. Publiku je posebno oduševilo izvođenje najpopularnijeg Vivaldijevog dela „Četiri godišnja doba“. Na bis je izveden Vivaldijev Koncert za četiri violine, za koji Sokolov naglašava da je remek delo ovog kompozitora baroka i najboljeg violiniste svog doba. Koncerti naslovljeni Valerij Sokolov i prijatelji ostaće dugo u sećanju poklonika muzike.
Valerij Sokolov je dobro poznat leskovačkoj publici. Upoznali smo ga prošle godine kada je otvorio 6. STRINGS, održao master klas i veličanstven koncert u Narodnom pozorištu. Ne čudi s toga što je opšte oduševljenje izazvala vest da će ovaj višestruko nagrađivani violinista od naredne godine biti stalni predavač na STRINGS-u.
Njegova profesionalna biografija je impresivna. Violinu svira od pete godine. Osnovno muzičko obrazovanje stekao je u rodnom Harkovu, gde je završio i Specijalnu školu. Usledilo je školovanje u inostranstvu u prestižnim institucijama, kod najboljih pedagoga, najpre u Velikoj Britaniji u školi „Jehudi Menjuhin“, potom na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu, zatim na elitnoj Muzičkoj akademiji u Kronbergu i na Bečkom konzervatorijumu „Boris Kušnir“. Nastupao je na najznačajnijim koncertnim podijumima sa istaknutim dirigentima i muzičarima.
U Leskovačkom kulturnom centru sa njim su nastupali Jovica Ivanović (harmonika), Aleksej Šadrin (violončelo), Panta Veličković (viola), Ljubinko Lazić (kontrabas), Damjan Saramandić (violončelo) i polaznici STRINGS-a. Na taj način potvrđeno je da ovaj festival podržava domaće i inostrane muzičare, mlade jednako kao i već afirmisane.

I.R.

Koncert Valerij Sokolov & friends vol 1Koncert Valerij Sokolov & friends vol 2